Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Hevig bloedverlies bij de menstruatie

Hevig bloedverlies bij de menstruatie

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de gynaecoloog omdat u tijdens de menstruatie veel bloed verliest. Een hevige menstruatie betekent voor iedere vrouw iets anders. Zolang u geen bloedarmoede krijgt, kan het meestal geen kwaad. Wel is het vervelend. Vaak is er iets te doen aan sterk bloedverlies tijdens de menstruatie. Met verschillende onderzoeken kan de gynaecoloog de oorzaak achterhalen. Het hangt daarna van de oorzaak af welke behandeling mogelijk is.

Onderzoek

De menstruatie kan op latere leeftijd of na het stoppen met de pil erger worden. Het is belangrijk dat u niet rond blijft lopen met hevig bloedverlies. Vaak kan een behandeling klachten verminderen of oplossen. Komt u voor het eerst op het spreekuur? Dan vraagt de gynaecoloog welke klachten u heeft. En welke beperkingen de klachten geven in uw dagelijks leven. Daarna doet de gynaecoloog met de vingers inwendig onderzoek via de vagina.

Er wordt een echo gemaakt. Het is een inwendige echo via de vagina. Een inwendige echo geeft de beste informatie. Bijvoorbeeld over mogelijke afwijkingen van de baarmoeder of eierstokken. Eventueel is bloedonderzoek nodig, met bloedonderzoek kunnen we bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling opsporen.

Extra onderzoek

Soms stelt de gynaecoloog voor om extra onderzoek te doen. U beslist samen of u dat ook nodig vindt. Voor dit extra onderzoek maakt u een nieuwe afspraak. Een mogelijk vervolgonderzoek kan een hysteroscopisch onderzoek zijn. De gynaecoloog kijkt dan met een dun kijkbuisje (hysteroscoop) in de baarmoeder. Een kleine poliep (een goedaardig gezwel) kan de gynaecoloog gelijk verwijderen. Ontdekt de gynaecoloog vleesbomen in de baarmoeder? Dan kan een grotere hysteroscopische operatie nodig zijn. Hierover beslist u samen met de gynaecoloog.

Behandelingen

Bij 6 van de 10 vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke oorzaak voor het hevige bloedverlies. Als geen directe oorzaak is gevonden, kan een behandeling met medicijnen helpen. Zoals

  • pijnstillers
  • hormoonpreparaten zoals de pil
  • antihormoonpreparaten
  • medicijnen die zorgen voor bloedstolling
  • een progesteroncapsule (Mirena-spiraaltje)

Ook is een NovaSure-operatie van het baarmoederslijmvlies mogelijk. Of we kunnen uw baarmoeder helemaal verwijderen. Met uw gynaecoloog bespreekt u uitgebreid welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u de keuze voor een behandeling.

Vindt de gynaecoloog wel afwijkingen die het hevige bloedverlies verklaren zoals poliepen of vleesbomen? Dan bespreekt de arts met u of deze kunnen worden verwijderd. Het is moeilijk te voorspellen welke behandeling voor u het meest geschikt is. De gynaecoloog adviseert u vaak met de minst ingrijpende behandeling te beginnen.

Bij de meeste behandelingen wordt het bloedverlies minder of is er helemaal geen bloedverlies meer. Het resultaat van de behandeling op de lange termijn is alleen niet altijd blijvend. Dat is alleen het geval na het verwijderen van de baarmoeder. Verwijdering van de baarmoeder komt meestal pas als laatste mogelijkheid ter sprake. Met uw arts bespreekt u alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Zo maakt u samen de beslissing.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
49 dagen
Onderzoek
49 dagen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.