Onderzoek
De menstruatie kan op latere leeftijd of na het stoppen met de pil erger worden. Het is belangrijk dat u niet rond blijft lopen met hevig bloedverlies. Vaak kan een behandeling klachten verminderen of oplossen. Komt u voor het eerst op het spreekuur? Dan vraagt de gynaecoloog welke klachten u heeft. En welke beperkingen de klachten geven in uw dagelijks leven. Daarna doet de gynaecoloog met de vingers inwendig onderzoek via de vagina.
Er wordt een echo gemaakt. Het is een inwendige echo via de vagina. Een inwendige echo geeft de beste informatie. Bijvoorbeeld over mogelijke afwijkingen van de baarmoeder of eierstokken. Eventueel is bloedonderzoek nodig, met bloedonderzoek kunnen we bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling opsporen.
Extra onderzoek
Soms stelt de gynaecoloog voor om extra onderzoek te doen. U beslist samen of u dat ook nodig vindt. Voor dit extra onderzoek maakt u een nieuwe afspraak. Een mogelijk vervolgonderzoek kan een hysteroscopisch onderzoek zijn. De gynaecoloog kijkt dan met een dun kijkbuisje (hysteroscoop) in de baarmoeder. Een kleine poliep (een goedaardig gezwel) kan de gynaecoloog gelijk verwijderen. Ontdekt de gynaecoloog vleesbomen in de baarmoeder? Dan kan een grotere hysteroscopische operatie nodig zijn. Hierover beslist u samen met de gynaecoloog.
Behandelingen
Bij 6 van de 10 vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke oorzaak voor het hevige bloedverlies. Als geen directe oorzaak is gevonden, kan een behandeling met medicijnen helpen. Zoals
- pijnstillers
- hormoonpreparaten zoals de pil
- antihormoonpreparaten
- medicijnen die zorgen voor bloedstolling
- een progesteroncapsule (Mirena-spiraaltje)
Ook is een NovaSure-operatie van het baarmoederslijmvlies mogelijk. Of we kunnen uw baarmoeder helemaal verwijderen. Met uw gynaecoloog bespreekt u uitgebreid welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u de keuze voor een behandeling.
Vindt de gynaecoloog wel afwijkingen die het hevige bloedverlies verklaren zoals poliepen of vleesbomen? Dan bespreekt de arts met u of deze kunnen worden verwijderd. Het is moeilijk te voorspellen welke behandeling voor u het meest geschikt is. De gynaecoloog adviseert u vaak met de minst ingrijpende behandeling te beginnen.
Bij de meeste behandelingen wordt het bloedverlies minder of is er helemaal geen bloedverlies meer. Het resultaat van de behandeling op de lange termijn is alleen niet altijd blijvend. Dat is alleen het geval na het verwijderen van de baarmoeder. Verwijdering van de baarmoeder komt meestal pas als laatste mogelijkheid ter sprake. Met uw arts bespreekt u alle voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Zo maakt u samen de beslissing.
Versie: 12 februari 2020