Neurochirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5950
Routenummer: 0.7
Hernia operatie
In overleg met de neurochirurg besluit u tot een herniaoperatie. Deze ingreep gebeurt onder algehele verdoving (narcose) of via verdoving met een ruggenprik. Meestal mag u de dag na de operatie weer naar huis. In overleg en afhankelijk van de operatietechniek is dagbehandeling mogelijk.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie ontvangt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Onze operatieplanning loopt slechts enkele dagen vooruit. Dit komt omdat we ruimte moeten reserveren voor eventuele hersenoperaties. Deze patiënten moeten vaak op korte termijn geopereerd worden. Wij kunnen u hierdoor pas kort voor uw operatie informeren over de operatiedatum. We doen ons uiterste best om de datum van uw opname een week van tevoren aan u door te geven. Toch kan het gebeuren dat we u pas een dag van tevoren bellen. Ook kan het gebeuren dat een geplande operatie niet door kan gaan, omdat een spoedoperatie voorrang krijgt. Wij hopen op u begrip hiervoor.
Het kan zijn dat uw klachten snel verergeren in de tijd dat u op een oproep voor de operatie wacht. Neemt u direct contact op met uw huisarts als u 1 of meer van de volgende klachten krijgt: ernstige of snel opgetreden uitvalsverschijnselen, bijvoorbeeld krachtsverlies in het been, een doof gevoel in de schaamstreek, controleverlies over de urineblaas en ondragelijke pijn in het been.
Opname
Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn. De anesthesioloog heeft met u besproken welke medicijnen u door mag gebruiken.
De verpleegkundige van de afdeling bereidt u voor op de operatie. Eventuele vragen kunt u aan de verpleegkundige stellen. De fysiotherapeut komt bij u langs voor een intakegesprek.
Operatie
Er zijn 2 operatietechnieken: de micro-herniaoperatie en de MTD-methode (Micro Tube Discectomie). De MTD-methode is niet voor iedereen geschikt. De neurochirurg heeft met u besproken welke methode voor u van toepassing is. Tijdens beide operaties ligt u op uw buik.
- De micro-herniaoperatie start meestal met een röntgendoorlichting voor de exacte bepaling van plaats van uw hernia. De neurochirurg in het midden van de rug een snee van ongeveer 4 cm en snijdt aan 1 kant de rugspieren los, zodat de wervelkolom tevoorschijn komt. De chirurg haalt de oorzaak van de zenuwbeknelling (hernia, verdikt bot, littekenweefsel) weg. Zo nodig ook de weke kern van de tussenwervelschijf. De chirurg hecht de spieren, hecht de wond en legt eventueel een slangetje (drain) aan voor het afvoeren van wondvocht. Deze operatie duurt meestal 1 uur.
- Bij de MTD-methode brengt de neurochirurg een klein buisje (micro tube) aan in de rug. Via dit buisje neemt de chirurg de oorzaak van de zenuwbeknelling weg en zo nodig de weke kern van de tussenwervelschijf. Deze operatie duurt circa 1 uur. Deze techniek geeft minder spierschade, u bent snel weer op de been en er is minder littekenweefsel nadien.
Na de operatie
Na de operatie gaat u ter controle naar de uitslaapkamer en daarna naar de verpleegafdeling. U krijgt zo nodig medicatie tegen pijn en misselijkheid. Als u niet misselijk bent, mag u ’s avonds weer eten en drinken.
Na een micro-herniaoperatie moet u twee uren plat op uw rug liggen. Daarna mag u uit bed. Bij de MTD-methode mag u direct na de operatie uit bed.
De volgende ochtend doet de fysiotherapeut met u een aantal oefeningen. U krijgt instructies hoe u uw rug weer kunt belasten. Als uw herstel volgens plan verloopt, mag u de dag na de operatie naar huis.
Na de operatie kunt u pijn hebben: door de operatiewond, vanuit de spieren en gewrichten en door de zenuw die bekneld zat. Deze zenuw kan door lopen en oefenen weer opspelen en dezelfde klachten geven als voor de operatie, maar minder heftig. Dit heeft tijd nodig om te herstellen.
Voorlichtingsfilm voor een goed herstel na een rugoperatie
Bekijkt u de voorlichtingsfilm met houding- en bewegingsadviezen na een rugoperatie. Dit zorgt ervoor dat u goed kunt herstellen van de operatie. En snel starten met bewegen zorgt ervoor dat u minder kracht en conditie verliest.
Nazorg
Als u naar huis gaat, bent u nog niet volledig hersteld. Houdt u de eerste weken na de operatie rekening met pijn en vermoeidheid. In principe gaat u zonder pijnmedicatie naar huis. Zo nodig kunt u thuis paracetamol nemen. U leert zelf aanvoelen wat uw rug kan verdragen.
Als er een indicatie is voor verdere behandeling dan overlegt de fysiotherapeut dat met u en krijgt u een overdracht mee naar huis. Dan begeleidt een fysiotherapeut in uw woonomgeving u verder in het herstel.
Bij een herniaoperatie is de kans op complicaties klein, maar wel aanwezig. De volgende complicaties kunnen optreden: onhoudbare pijn in rug of been, abnormale zwelling van de wond, een opengesprongen of pussende wond, hoge koorts, toenemend krachtsverlies aan 1 of beide benen en verschijnselen van incontinentie. Heeft u een van deze symptomen, neemt u dan direct contact op met uw huisarts.
Meestal heeft de neurochirurg onderhuidse hechtingen gebruikt die vanzelf oplossen. Zo niet, wilt u dan contact opnemen met de huisarts om de hechtingen na zeven dagen te laten verwijderen. Als de chirurg hechtpleisters (steristrips) heeft gebruikt, kunt u deze zelf zeven dagen na de operatie verwijderen. Het uitbreiden van uw activiteiten (inclusief werk) hangt af van uw klachten. In principe kunt u uw werk vanaf twee weken na de operatie weer hervatten, maar dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie/klachten. Hoe snel u uw werk kunt hervatten, hangt ook samen met het type werkzaamheden dat u doet.
Na 4 tot 6 weken gaat u volgens afspraak naar de polikliniek. De neurochirurg beoordeelt het resultaat van de operatie en de belastbaarheid van uw rug. Uw arts vertelt u hoe u de belasting mag opvoeren.
Leefregels
Algemene leefregels tot 6 weken na een hernia operatie:
- regelmatig afwisselen van houding;
- regelmatig even gaan liggen overdag;
- vermijden van statische, langdurige en piekbelasting van de rug;
- niet te lang zitten, opbouwen in duur;
- vermijden van belaste rotatie-flexie (voorover buigen en draaien);
- geleidelijke opbouw activiteiten in duur en intensiteit;
- rustig bewegen;
- douchen mag, eerste drie weken niet zwemmen;
- werkhervatting: in principe na de controleafspraak, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden;
- zelf autorijden: na controleafspraak;
- fietsen: hebt u thuis een hometrainer, dan kunt u met fietsen op dit apparaat beginnen. Hierbij hebt u geen last van schokken en kan er niets onverwachts gebeuren;
- geen fitness-/krachttraining met toestellen;
- vermijden van schokbelasting zoals bij hardlopen/joggen.
Doorgaans is 80 tot 90% van de patiënten na een herniaoperatie tevreden met het resultaat. Het risico op een nieuwe hernia op dezelfde plaats en aan dezelfde kant is ongeveer 5%.
Versie: 12 februari 2020
Praktische informatie Voor u
Eerste afspraak
2 weken
Behandeling
10 weken
|