Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Hartfunctieonderzoek (MUGA)

Hartfunctieonderzoek (MUGA)

Voorbereiding

In overleg met uw arts is er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Met behulp van dit onderzoek kan de pompfunctie van uw hart nauwkeurig worden onderzocht. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk, u kunt gewoon eten en drinken. Wel is het belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

 • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen;
 • bepaalde aandoeningen heeft;
 • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd. Als u moet stoppen met uw medicijnen, neemt u deze dan mee naar het ziekenhuis zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen.


Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Geef dat dan op tijd door, in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Wanneer u borstvoeding geeft, moet u dit 12 uur staken vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen. Afgekolfde melk in deze 12 uur dient weggegooid te worden.  (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Wanneer u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Het onderzoek

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u eerst via een infuusnaald in een ader in uw arm een injectie met een radioactieve vloeistof toegediend. Deze stof maakt het stromen van het bloed zichtbaar. 

De foto's worden in een andere ruimte gemaakt.  Om de foto’s te kunnen maken, verzoeken wij u uw bovenkleding uit te doen. U komt op een onderzoeksbed te liggen en er wordt een camera boven uw borstkas geplaatst. Om uw hartslag tijdens het onderzoek te registreren krijgt u elektroden op uw borst geplakt. Vervolgens worden er vanuit twee verschillende richtingen opnames van uw hart gemaakt. Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder.

Het onderzoek duurt ongeveer 1- 1,5uur.

Na het onderzoek

 • Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 12 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.
 • U kunt op eigen gelegenheid naar huis.
 • U mag gewoon eten en drinken.
 • Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan zo weinig mogelijk op schoot gedurende de eerste twaalf uur na het onderzoek in verband met nog aanwezige straling.
 • Drink na het onderzoek (verspreid over de rest van de dag) ongeveer 4 glazen extra vocht.
 • U kunt uw werkzaamheden zonder problemen hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.

Bijwerkingen

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt, is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. U merkt niets van de radioactieve vloeistof.

Contact

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

 

 

 

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.