Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Goedaardig gezwel van het mondslijmvlies verwijderen (fibroom)

Goedaardig gezwel van het mondslijmvlies verwijderen (fibroom)

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van een fibroom. Dit is een goedaardig gezwel in het mondslijmvlies (of op het wangslijmvlies, op de tongpunt of de lippen). De ingreep vindt plaats op de polikliniek Mond- Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA). De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

Op de dag van de behandeling gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving.

Ingreep

Bij de ingreep wordt het fibroom verwijderd door er een sneetje omheen te maken. Het wondje dat overblijft wordt met oplosbare hechtingen dicht gemaakt. Deze hechtingen verdwijnen spontaan na ruim een week. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers. Belangrijk is dat u de pijnstillers zeer geregeld gebruikt om zo de pijn als het ware voor te blijven. U krijgt hier ook instructies over en eventueel een recept.

Het is normaal dat er gedurende de eerste uren af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom ook nog wat roze gekleurd zijn.

Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken.

Nazorg

Een fibroom is bijna altijd het gevolg van het herhaaldelijk bijten op het wangslijmvlies, de tong of de lippen. Het is goed om erop te letten dat u dit probeert te voorkomen. Als het aan de gebitsprothese lag moet deze door de tandarts worden aangepast.

Voor een goede genezing van de wond is het van belang dat u de mond goed schoonhoudt. U kunt uw mond reinigen met een normale tandenborstel. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf de tweede dag na de ingreep kunt u de mond 2 tot 3 maal per dag spoelen met lauw water of met een desinfecterend mondspoelmiddel. U krijgt hiervoor een recept mee.

Controle is niet nodig.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Behandeling
36 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.