Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (inwendig onderzoek van de maag en slokdarm)

Bij een gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm geïnspecteerd. Dit gebeurt met behulp van een soepele en bestuurbare slang (gastroscoop) van minder dan 1 cm dik, waarin zich een videocamera en een lichtbron bevinden. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen die uw klachten of ziekte kunnen veroorzaken.

Voorbereiding

  • Heeft u een pacemaker of ICD? Meld dit aan de arts die u voor dit onderzoek heeft doorverwezen en aan de arts die het onderzoek uitvoert. Mogelijk moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden. 
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw specialist soms enkele dagen vóór het onderzoek stoppen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.
  • Gebruikt u insuline of tabletten vanwege diabetes mellitus? Dan dient u de dosering aan te passen, omdat u op de dag van het onderzoek maaltijden overslaat. U heeft hierover een folder met instructies gekregen. We raden u aan uw eigen insuline en bloedsuikermeter mee te nemen naar het Endoscopiecentrum.

Het onderzoek kan alleen goed en veilig worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u voorafgaand aan het onderzoek nuchter zijn en mag u:

  • wanneer de gastroscopie vóór 13.00 uur plaats vindt vanaf 24.00 uur ‘s nachts niet meer eten en drinken.
  • wanneer de gastroscopie ná 13.00 uur plaats vindt ’s ochtends vóór 07.00 uur nog wel een licht ontbijt nemen. Dat wil zeggen twee beschuiten en 2 kopjes thee, koffie (zonder melk) of water. Na 07.00 uur mag u niet meer eten en drinken. Bij een speciaal dieet raden wij u aan zelf iets te eten mee te nemen voor na het onderzoek.

U krijgt een gastroscopie onder sedatie (roesje). Dit heeft u vooraf besproken met uw behandelend arts. Bij een roesje krijgt u via een infuusnaaldje een slaapmiddel (Midazolam) en/of een sterke pijnstiller (Fentanyl) toegediend. Door de medicatie kunt u slaperig en ontspannen worden. Het is geen narcose. Met het geven van
de medicatie wordt geprobeerd het ongemak dat kan ontstaan tijdens het onderzoek, zoveel mogelijk te beperken.

Onderzoek

Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gereden. Hier vindt het onderzoek plaats. U wordt klaargelegd voor het onderzoek en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden. Heeft u een gebitsprothese? Dan raden wij u aan deze uit te doen. De arts stelt u nog een aantal vragen en dient aansluitend het roesje toe.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden en de gastroscoop te beschermen. De arts brengt door deze ring de gastroscoop in uw keel en schuift deze voorzichtig in de slokdarm. Bij het inbrengen en het verdere onderzoek houdt u voldoende ruimte in uw keelholte over om normaal te kunnen ademen. Tijdens het onderzoek blaast de arts via de gastroscoop lucht (CO2) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm om de organen zo beter te kunnen bekijken. Dit kan een vol gevoel geven.  Zo nodig worden tijdens het onderzoek stukjes weefsel (biopten) afgenomen voor onderzoek. Hier voelt u niets van.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de dagverpleging. Als u een roesje heeft gekregen duurt het gemiddeld 1,5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent. U krijgt wat te eten en te drinken en het infuusnaaldje wordt verwijderd.

Complicaties

Een gastroscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Complicaties komen gelukkig zelden voor. Uw arts bespreekt vooraf de mogelijke risico's met u. 

Uitslag

U krijgt of een gesprek met de arts of een formulier mee naar huis met de uitslag. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is niet meteen beschikbaar, dit gaat via uw huisarts of de behandelend arts neemt hier contact met u over op.

Versie: 6 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Endoscopiecentrum
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 61 61
E-mail: mdl@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.5

Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum. U bent doorverwezen door:

  • Een maag-darm-leverarts. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5940.
  • Een internist. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5870.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.