Plastische Chirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5980
E-mail:
pch@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6

Ganglion verwijderen (operatie)
Een ganglion is een goedaardige zwelling aan hand of pols. In de zwelling zit vloeistof en is vaak zichtbaar op de boven- of onderkant van de pols of aan de vinger. We kunnen een ganglion operatief verwijderen als deze pijnlijk is of uw werkzaamheden hindert. U komt hiervoor 1 dag naar het ziekenhuis.
Voorbereiding
De plastisch chirurg stelt de diagnose naar aanleiding van uw klachten en na lichamelijk onderzoek. De plastisch chirurg bespreekt met u de bevindingen en in overleg met uw arts bespreekt wat de best passende behandeling is.
Dagbehandeling
Voor de operatie heeft u een afspraak op het preoperatief spreekuur. U ontvangt hiervoor een uitnodiging. U spreekt met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een verpleegkundige. Op de dag van de operatie mag u aan beide handen geen sieraden dragen. Ook moet u nuchter zijn op de dag van de operatie. U krijgt in uw beide armen een infuusnaald. De arm waaraan u wordt geopereerd wordt hiermee verdoofd. Via het andere infuus kunt u eventueel medicijnen krijgen.
Poliklinische behandeling
U mag aan beide handen geen sieraden dragen, maar u hoeft niet nuchter te zijn. Alleen het gebied rondom het ganglion wordt verdoofd.
De operatie
U krijgt voor de operatie een band om uw bovenarm om de toevoer van bloed naar uw arm te stoppen. De band blijft tijdens de operatie zitten. Dit kan een strak en vervelend gevoel geven.
Voorafgaand aan de operatie tekent de plastisch chirurg de te maken incisie (snede) af. Via de incisie wordt het ganglion in zijn geheel verwijderd. Soms verwijdert de plastisch chirurg ook een deel van het gewrichtskapsel of van de peesschede. Het doel hiervan is te voorkomen dat het ganglion terugkomt.
De operatie duurt ongeveer 30 minuten. De incisie wordt met hechtingen gesloten en met een pleister afgeplakt. Hierna wordt uw hand verbonden in een stevig verband en krijgt u een mitella (draagdoek).
Na de operatie
Na de operatie in dagbehandeling gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling. Als het gevoel in uw arm en hand na een operatie in dagbehandeling weer terug is, mag u naar huis. Na een poliklinische operatie kunt u direct na de operatie weer naar huis.
Het herstel van de operatie gaat meestal vlot. Deze adviezen helpen bij het herstel:
- Houd het verband en de mitella de eerste 2 à 3 dagen na de operatie om.
- Beweeg uw vingers regelmatig.
- Reik met de geopereerde hand af en toe ver boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en het voorkomt dat de schouder en elleboog stijf worden.
- Het verband moet droog blijven. Doe om het verband een plastic zak bij het douchen of baden.
- Als u pijn heeft, kunt u maximaal 4 keer per dag (maximaal 1000mg per keer) paracetamol gebruiken.
- De hechtingen bij een operatie in de pols lossen vanzelf op. U draagt het verband 2 weken om uw hand en uw pols. Daarna kunt u het verband zelf verwijderen en uw pols weer langzaam gaan bewegen.
- Bij een operatie in de vinger kan de huisarts na 10 dagen de hechtingen verwijderen. U maakt hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.
- De eerste 6 weken na de operatie is het verstandig geen zware werkzaamheden te verrichten en niet zwaar te tillen. Over het algemeen kunt u uw hand en pols na zes weken weer volledig gebruiken.
- Een ganglion kan terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer 20% van de patiënten. Een nieuwe operatie is dan meestal mogelijk.
Complicaties
Over het algemeen treden na een behandeling van een ganglion weinig complicaties op. Het kan zijn dat kleine zenuwtakjes beschadigd raken, waardoor het gevoel rondom het geopereerde gebied kan veranderen. Ook bestaat er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Hierbij wordt de huid ter plaatse rood, warm en pijnlijk en krijgt u koorts. Neemt u bij klachten of vragen altijd contact op met de plastisch chirurg.
Praktische informatie Voor u
Eerste afspraak
1 week
Behandeling
4 weken
|