Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Facetblokkade ter hoogte van de nek

Facetblokkade ter hoogte van de nek

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een facetblokkade ter hoogte van de nek (cervicale facetblokkade). Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Het doel van de behandeling is vermindering (blokkeren) van de pijn in uw nek door het inspuiten van een pijnstiller en een corticosteroïd. Uw totale verblijf in het ziekenhuis duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling kan een kortdurende krachtsvermindering en stuurloosheid optreden van uw arm. Ook kan uw arm warm aanvoelen en tintelen. Daarom is zelf autorijden en fietsen na de behandeling niet toegestaan. Het is noodzakelijk dat u vervoer naar huis regelt.

Let op

  • Gebruikt u bloedverdunners? Meldt u dit dan voorafgaand aan de behandeling aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie.
  • Bij patiënten met diabetes mellitus kan de bloedsuikerspiegel ontregeld raken door de inspuiting van corticosteroïden. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met uw huisarts, internist of diabetesverpleegkundige.
  • Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Behandeling

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Een laborant komt u hier ophalen en neemt u mee naar de behandelkamer. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. De radioloog desinfecteert uw huid. De radioloog plaats onder röntgendoorlichting de naald in het facetgewricht en spuit een contrastvloeistof in. Als de naald op de juiste plaats zit wordt de combinatie van pijnstiller en corticosteroïd door de radioloog in het facetgewricht gespoten. De behandeling duurt 10 tot 15 minuten.

Na de behandeling

Na het inspuiten van de medicatie neemt u weer plaats in de wachtkamer. U blijft hier nog ongeveer 30 minuten zitten. Daarna zal de radioloog met u het effect van de facetblokkade bespreken. De behandeling kan een kortdurende krachtsvermindering en stuurloosheid veroorzaken van uw arm. Ook kan uw arm warm aanvoelen en tintelen. Direct na de facetblokkade kunt u veel minder of geen pijn meer hebben. Dit komt door de pijnstiller die is ingespoten. Dit effect is kortdurend. Het definitieve effect van de facetblokkade is pas na enkele weken merkbaar.

Nazorg

De dag na de behandeling kunt u zich minder fit en koortsig voelen. Dit komt door de corticosteroïden.

Tot 3 dagen na de facetblokkade moet u niet sporten of zwaar belastende activiteiten uitvoeren. Na ongeveer 4 weken heeft u een controleafspraak bij uw behandelend specialist.

U maakt deze controleafspraak bij uw behandelend specialist zodra u de afspraak voor een facetblokkade heeft ontvangen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.