Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. ERCP-onderzoek

ERCP-onderzoek (inwendig onderzoek alvleesklier, galblaas en galwegen)

Een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie) is een inwendig onderzoek van de alvleesklier, galblaas en galwegen. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een soepele en bestuurbare slang (endoscoop). Met daarin een videocamera en een lichtbron. Hiermee wordt de binnenkant van uw maag en darmkanaal bekeken op een beeldscherm. 

Daarnaast worden met behulp van röntgenstralen de organen in uw lichaam zichtbaar gemaakt. Door middel van al deze beelden kan de maag-darm-leverarts die het onderzoek uitvoert, zien of er afwijkingen zijn. Als dat nodig is kan de arts tijdens het onderzoek besluiten om meteen een behandeling uit te voeren.

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is een afspraak gemaakt voor een ERCP-onderzoek.

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw specialist soms enkele dagen vóór het onderzoek stoppen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen. 
  • Gebruikt u insuline of tabletten vanwege diabetes mellitus? Dan dient u de dosering aan te passen, omdat u op de dag van het onderzoek maaltijden overslaat. U heeft hierover een folder met instructies gekregen. We raden u aan uw eigen insuline en bloedsuikermeter mee te nemen naar het Endoscopiecentrum.
  • U krijgt een ERCP onder sedatie (roesje). Dit heeft u vooraf besproken met uw behandelend arts. Bij een roesje krijgt u via een infuusnaaldje een slaapmiddel (Midazolam) en/of een sterke pijnstiller (Fentanyl) toegediend. Door de medicatie kunt u slaperig en ontspannen worden. Het is geen narcose. Met het geven van de medicatie wordt geprobeerd het ongemak dat kan ontstaan tijdens het onderzoek, zoveel mogelijk te beperken. Houd bij een roesje rekening met onderstaande:
    • Na het onderzoek mag u 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel dus vooraf het vervoer naar huis.
    • Laat u door uw begeleider ophalen uit de wachtkamer van het Endoscopiecentrum (route 0.5).
    • Het roesje kan geheugenverlies op de dag van het onderzoek veroorzaken.
    • Eenmaal thuis kunt u de hele dag minder fit en alert zijn.
    • Wij raden aan om geen belangrijke afspraken te maken op de dag van het onderzoek.
    • Wij raden dringend af de eerste 24 uur gevaarlijke machines te bedienen.

Op de ochtend van het onderzoek wordt u nuchter verwacht. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze tot 2 uur voor het onderzoek innemen met een klein slokje water. 

Onderzoek

Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gereden. Hier vindt het onderzoek plaats. U wordt klaargelegd voor het onderzoek en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden. Heeft u een gebitsprothese? Dan raden we u aan deze uit te doen. 

De arts stelt u nog een aantal vragen en dient aansluitend het roesje toe. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden en de endoscoop te beschermen. De arts brengt door deze ring de scoop in uw keel en schuift deze voorzichtig in de slokdarm. Bij het inbrengen en het verdere onderzoek houdt u voldoende ruimte in uw keelholte over om normaal te kunnen ademen. Tijdens het onderzoek blaast de arts via de endoscoop lucht (CO2) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm om de organen zo beter te kunnen bekijken. Ondertussen inspecteert de arts op een beeldscherm de binnenkant van uw maag en twaalfvingerige darm. Als de endoscoop in de twaalfvingerige darm ligt, zoekt de arts met de scoop de afvoeropening (papil) van de galwegen en alvleesklier op. De arts spuit hier contrastvloeistof in op. Daarbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de dagverpleging. Hier komt u bij van het onderzoek en het roesje. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent.

Het infuusnaaldje wordt verwijderd wanneer u weer helemaal wakker bent en u zich goed voelt. De arts bespreekt met u wanneer u weer mag starten met eten en drinken.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein. Voorafgaand aan het onderzoek zal de behandelend arts de risico’s met u bespreken.

Uitslag

Op de dag van het onderzoek wordt de uitslag met u besproken zodra u weer wakker bent. Wanneer zich tijdens de observatie na het onderzoek geen bijzonderheden voordoen, kunt u weer naar huis. U krijgt een uitslagformulier mee naar huis. 

Versie: 6 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.