Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. ERCP-onderzoek

ERCP-onderzoek

Een ERCP-onderzoek (endoscopische retrogade cholangiopancreaticografie) is een onderzoek waarbij de galwegen kunnen worden onderzocht. Dit gebeurt met een kijkinstrument (endoscoop), dit is een flexibele slang. Via het kijkinstrument schuift de MDL-arts een slangetje in de galgang of in de afvoergang van de alvleesklier. Door dit slangetje spuit de arts contrastvloeistof in de afvoergangen om röntgenfoto’s te kunnen maken. Met röntgenfoto's zijn vernauwingen of galstenen op te sporen.

Daarnaast is het mogelijk via de endoscoop ingrepen uit te voeren, bijvoorbeeld het verwijderen van galstenen uit de galwegen. De arts kan een vernauwing in de galgang opheffen en brengt dan een buisje (endoprothese) in de galgang in. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen (biopsie) voor nader onderzoek in het laboratorium. Galstenen uit de galblaas verwijderen kan niet met deze onderzoekstechniek.

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is een afspraak gemaakt voor een ERCP-onderzoek.

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw specialist enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
  • Gebruikt u insuline of tabletten vanwege diabetes mellitus? Dan dient u de dosering aan te passen, omdat u op de dag van het onderzoek maaltijden overslaat. U heeft hierover een folder met instructies gekregen.
  • Tijdens het onderzoek krijgt u een ‘roesje’, dat bestaat uit midazolam (slaapmiddel) en pethidine of fentanyl (sterke pijnstiller) en eventueel buscopan (ontspant de darm). Soms wordt voor de ERCP een antibioticum toegediend. Bent u overgevoelig (allergisch) voor een van deze middelen? Bespreekt u dit dan vooraf met uw specialist.

Op de ochtend van het onderzoek wordt u nuchter verwacht. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek na 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. Alleen uw eventuele medicijnen mag u met een beetje water innemen. Gezien de duur van het onderzoek is het verstandig vooraf nog naar het toilet te gaan. Op de afgesproken tijd meldt u zich op het Endoscopiecentrum.

Onderzoek

De endoscopie-assistent begeleidt u voor, tijdens en na het onderzoek. Voor het onderzoek wordt een infuusnaaldje ingebracht. Via infuusnaaldje krijgt u tijdens het onderzoek medicijnen toegediend. Draagt u een bril of lenzen? Dan kunt u die beter af- of uitdoen. Als u een gebitsprothese heeft, moet u die ook uitnemen. U krijgt een bijtring in de mond ter bescherming van uw eigen gebit en het kijkinstrument. Op een vinger komt een knijper, waarmee we uw ademhaling en hartslag controleren. Waarschijnlijk plakt de assistent een plakplaat op uw bovenbeen, om u te ‘aarden’ voor bepaalde ingrepen.

Op de onderzoekstafel moet u op uw buik liggen. Als u slaapt, schuift de MDL-arts het kijkinstrument via uw mond naar binnen, totdat het uiteinde zich in de 12-vingerige darm bevindt. Het instrument geeft dan vrijwel geen hinder meer. U kunt ook vrij ademhalen. Via deze scoop laat de arts lucht naar binnen stromen. Meestal wordt uw speeksel afgezogen via de mond.

Gemiddeld duurt het onderzoek 45 minuten, los van voorbereiding en ‘bijkomen'. De exacte duur hangt af van de bereikbaarheid van de galwegen en de noodzaak ingrepen te verrichten.

Een ERCP-onderzoek is een technisch lastige ingreep. Bij 5 tot 10% van de mensen lukt het niet om de katheter in de galgang te brengen. Meestal volgt dan op een ander moment een tweede poging. Als u eerder een maagoperatie heeft gehad, is de kans op succes aanzienlijk kleiner.

Na het onderzoek

Na het onderzoek en/of de behandeling blijft u 1 tot 2 uur ter observatie in de uitslaapkamer. Als de verdoving is uitgewerkt, mag u weer iets drinken.

Als tijdens het onderzoek een behandeling of een grotere ingreep heeft plaatsgevonden, kunnen extra controles nodig zijn. De arts zal dit met u bespreken.

Mogelijk is uw keel na het onderzoek tijdelijk wat pijnlijk. U heeft misschien ook een opgeblazen gevoel. Dit komt door de lucht die tijdens het onderzoek in de maag is geblazen. Opboeren of winden laten geeft verlichting.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein. Voorafgaand aan het onderzoek zal de behandelend arts de risico’s met u bespreken.

Uitslag

De zaalarts of de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.