Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Epiduroscopie

Epiduroscopie

In overleg met de neurochirurg besluit u tot een epiduroscopie (een soort kijkoperatie) voor het verwijderen van littekenweefsel rond de zenuwen, dat is ontstaan na een herniaoperatie. De ingreep vindt plaats onder een speciale vorm van verdoving (anesthesie), de zogenaamde analgo-sedatie. Bij deze verdoving blijft u deels aanspreekbaar; dit is van belang voor de chirurg, want die moet u kunnen vragen welke aanraking pijnlijk is. U mag de dag na de operatie weer naar huis.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie ontvangt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Als u bloedverdunners gebruikt, hoort u op dit spreekuur wanneer u daarmee moet stoppen.

We proberen de datum van uw opname een week van tevoren aan u door te geven. Toch kan het voorkomen dat we u pas een dag van tevoren bellen.

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn.

Op de dag van uw opname meldt u zich bij de receptie in de centrale hal en daarna gaat u naar de verpleegafdeling Neurochirurgie. Hier bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie. De fysiotherapeut komt bij u langs en geeft u oefeninstructies voor na de ingreep.

Operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de verdoving. Tijdens de operatie ligt u op uw buik.

Een epiduroscopie is een kijkoperatie ter hoogte van de ruimte (de epidurale ruimte) aan de binnenzijde van de wervelkolom. U krijgt een plaatselijke verdoving in de rug. Met behulp van röntgendoorlichting plaatst de neurochirurg een buisje in het heiligbeen (het grote bot boven de bilnaad). Via het buisje en onder spoelen schuift de chirurg een miniatuur flexibele kijkbuis (scoop) naar de onderrug. De chirurg kan zo de ruimte rond de zenuwen bekijken en tevens via de buis testen of het litteken van uw herniaoperatie pijn veroorzaakt. Dat zal ook aan u gevraagd worden. Bij pijn zal de chirurg het littekenweefsel via de scoop losmaken. Daarna worden medicijnen ingebracht die de pijn verminderen en het litteken soepeler maken. Na het verwijderen van de buis hecht de chirurg het wondje. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u ter controle naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer) en daarna terug naar de verpleegafdeling. Zodra u zich weer fit genoeg voelt, mag u uit bed. Het kan zijn dat u hoofdpijn heeft, maar die zal snel weer afzakken. Op de dag na de operatie mag u naar huis. De fysiotherapeut zal u vooraf nog enkele adviezen geven. De pijn waarvoor u behandeld bent, kan in dit stadium al verdwenen zijn, maar soms kunnen er nog wel restklachten zijn. Dit is op zich niet verontrustend.

Nazorg

In tegenstelling tot uw situatie na de herniaoperatie is na een kijkoperatie in de rug (epiduroscopie) geen rustperiode noodzakelijk. U mag in feite alles weer doen. U mag thuis uw dagelijkse bezigheden weer gewoon oppakken.

Na een week kunt u door uw huisarts de hechting in het wondje in uw rug laten verwijderen. Soms blijft dit gebied in de rug de eerste tijd nog wat gevoelig. Na een week mag u weer aan het werk. Na 6 weken heeft u een poliklinische controleafspraak bij de neurochirurg die u geopereerd heeft.

Resultaat

Doorgaans is het resultaat van de operatie in 60 tot 70% van de gevallen direct goed. Soms is na een jaar weer nieuwe behandeling nodig.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Neurochirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5950
Routenummer: 0.7

Specialisme: Neurochirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.