Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. EMDR

EMDR

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Het is een snelwerkende therapie, waarbij angsten en nare herinneringen snel verdwijnen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (afgekort EMDR) is een therapie voor mensen met psychische klachten na een ongeval, na het krijgen van de diagnose van een ernstige ziekte, het moeten ondergaan van een ziekte, een ziekenhuisopname, een belastend onderzoek of een intensieve behandeling. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) of nachtmerries. Uw specialist kan u naar onze afdeling verwijzen, waarna een u een oproep krijgt voor een gesprek. Ook tijdens de opname kunnen wij hulp bieden.

Intake

In het eerste gesprek worden uw klachten en de gebeurtenissen die daarmee te maken hebben met u doorgenomen. U krijgt uitgebreid informatie over de behandeling en hoe het gaat verlopen. De therapie kan heftige emoties oproepen en de therapeut helpt u deze zo goed mogelijk de baas te blijven. Dit wordt ook vaak geoefend.

Behandeling

De therapeut vraagt u de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Op hetzelfde moment leidt de therapeut u af. Het afleiden gaat vaak met de hand van de therapeut of met lichtjes. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De oogbewegingen zorgen er langzamerhand voor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de traumatische gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Er kunnen ook spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in uw leven.

Mocht u vragen hebben over EMDR of wilt u weten of behandeling met EMDR geschikt is voor het verminderen van uw eigen klachten? Neem dan contact op met uw psycholoog. 

Praktische informatie Voor u

Medische Psychologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5990
Routenummer: 2.7

  

Specialisme: Medische Psychologie

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.