Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. EEG bij kinderen tot 1 jaar

EEG bij kinderen tot 1 jaar

In overleg met de behandelend specialist maakt u een afspraak voor een EEG-onderzoek voor uw baby. EEG is de afkorting van elektro-encefalografie en wordt ook wel een hersenfilmpje genoemd.

Voorbereiding

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Bij een EEG-onderzoek meten we de elektrische activiteit van de hersenen van uw kindje. Wast u de avond voor het onderzoek het haar van uw kindje. Haarstylingproducten zoals crème, vet en gel kunnen het onderzoek nadelig beïnvloeden en mogen dus niet gebruikt worden. Het is belangrijk dat uw kind enige tijd slaapt tijdens het onderzoek, probeert u daarom uw kind vlak voor het onderzoek wakker te houden.

Onderzoek

Een laborant plakt elektrodes op het hoofd als uw kindje op bed ligt of gebruikt een mutsje met elektrodes. Het aanbrengen wordt gedaan door eerst zachtjes over de hoofdhuid te scrubben en daarna de elektrode met een soort pasta aan te brengen. Dit is niet pijnlijk, maar het scrubben en vooral de relatief lange duur van het aanbrengen kan door hele jonge kinderen als vervelend worden ervaren.

Naast de activiteit van de hersenen worden de ademhaling, de spieractiviteit, het hartritme, de oogbewegingen en het zuurstof in het bloed gemeten.

Tijdens de registratie wordt een aantal minuten met een lamp geflitst.

Na het onderzoek

De laborant verwijdert na afloop de elektrodes en maakt de hoofdhuid en haren zo goed mogelijk schoon. Daarna kunt u naar huis.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog beoordeelt de onderzoeksresultaten van het EEG-onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist of van uw huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.