Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Echografie

Echografie

Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij het beeld wordt gevormd door middel van ultrageluidsgolven. Met deze techniek kunnen we organen en weefsels in het lichaam in beeld brengen. Een echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk.

Een echo maken

Bij een aantal echografie-onderzoeken is de juiste voorbereiding nodig om het te onderzoeken gebied zo goed mogelijk te kunnen beoordelen. Zo mag u bijvoorbeeld voor een aantal onderzoeken niet eten of drinken voorafgaand aan het onderzoek. Hieronder ziet u aangegeven voor welke onderzoeken voorbereiding noodzakelijk is:

Onderzoeken MET voorbereidingen

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Hier komt de echografist die het onderzoek uitvoert, u ophalen.

In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoekstafel. De echografist brengt een koude gel aan op uw huid om de ultrageluidsgolven goed te geleiden. Vervolgens beweegt de echografist met een echokop over uw huid. Daarbij voelt u een lichte druk. Om de organen en structuren in uw buik zo goed mogelijk in beeld te krijgen, onderzoeken we u in verschillende houdingen en geven we ademhalingsinstructies.

De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek en geeft de onderzoeksbevindingen door aan de verantwoordelijke radioloog. De radioloog maakt een verslag voor de specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Wat kost een echo?

De kosten van een echo vallen onder de basisverzekering. Dit gaat ten koste van uw eigen risico.

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of specialist om een afspraak te maken voor het laten maken van een echo.

Voor meer informatie over zorgkosten, kijk op: zorgkosten of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan gelijk een afspraak voor het laten maken van een echo. Dit kan via telefoonnummer: (050) 524 5345.

Een afspraak is mogelijk van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.30 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.