Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Echografie van de onderbuik

Echografie van de onderbuik

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een echografie (echo) van uw onderbuik. Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Voor een echo-onderzoek komt u naar de afdeling Radiologie. Tijdens deze echo bekijken we uw nieren en blaas. Ook kunnen de grote lichaamsslagader, de baarmoeder en de eierstokken worden bekeken.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u zich thuis vast voorbereidt.

Voorbereiding

Voor het echografisch onderzoek van uw nieren en blaas is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. U weet zelf het beste hoe snel uw blaas zich doorgaans vult. Hieronder staan richtlijnen voor het krijgen van een volle blaas. 

Het advies is om 1,5 uur voor het onderzoek 1 liter water of thee (zonder melk) te drinken. Drink geen koffie, melk, frisdrank of water met bubbels voor dit onderzoek.
Zorg ervoor dat u 30 minuten voor het onderzoek alles opgedronken heeft en niet naar het toilet gaat om te plassen. Op deze manier is uw blaas goed vol.

Voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een andere voorbereiding afhankelijk van de leeftijd:

  • Zuigelingen: geen voorbereiding, indien mogelijk een half uur van de voren een fles/borstvoeding geven.
  • Kinderen 1 t/m 3 jaar: probeer uw kind meer te laten drinken en indien mogelijk niet te laten plassen kort voor het onderzoek.
  • Kinderen 4 t/m 7 jaar: laat uw kind 2 tot 3 glazen (ongeveer 350ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.
  • Kinderen 8 t/m 12 jaar: laat uw kind 4 tot 5 glazen (ongeveer 600ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.

Als u medicijnen gebruikt kunt u die gewoon innemen zoals u gewend bent.

Tillift

Wordt u altijd verplaatst met een tillift of kunt u bij het onderzoek niet zelf op de onderzoekstafel gaan liggen? Laat ons dit dan even weten bij het maken van de afspraak.

Onderzoek

Op de dag van uw onderzoek meldt u zich bij de afdeling Radiologie. U gaat daarna naar de wachtkamer. De echografist haalt u hier op.

De echo

Voor de echografie gaat u op de onderzoekstafel liggen. De echografist doet wat gel op uw buik. Daarna beweegt hij met lichte druk de echokop over uw huid heen en weer. Als hij een orgaan goed kan zien, maakt hij daar foto’s van. Soms vraagt de echografist u om diep in te ademen of uw adem in te houden. Ook moet u een paar keer op uw zij draaien of van houding veranderen. De echografist vertelt u steeds precies wat u moet doen.

Radioloog

Het onderzoek duurt tussen de 10 en 30 minuten. Het kan zijn dat de echografist de beelden nog even bespreekt met de radioloog voordat u weggaat. Zo weten ze zeker dat de beelden duidelijk en compleet zijn. Soms kijkt de radioloog zelf mee bij het onderzoek.

Uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De echografist mag de uitslag niet zelf met u bespreken.

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.