Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Echografie van de boven- en onderbuik

Echografie van de boven- en onderbuik

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de boven- en onderbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen afbeelden zoals bijvoorbeeld de lever, milt, alvleesklier, nieren en de blaas. Welke organen we bij u bekijken, hangt af van de vraag van de arts.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn en een volle blaas hebben:

 • U moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, roken of kauwgom kauwen.
 • Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die u voor het onderzoek eet, een lichte maaltijd is. Eet geen vette producten zoals boter, kaas, salami, pindakaas of chocolade. Wel bijvoorbeeld beschuit met jam en thee.
 • U mag wel heldere vloeistof drinken: Water of thee zonder melk en/of suiker.
 • Drink geen koolzuurhoudende dranken.

Volle blaas

Voor het echografisch onderzoek van uw nieren en blaas is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. U weet zelf het beste hoe snel uw blaas zich doorgaans vult. Hieronder staan richtlijnen voor het krijgen van een volle blaas. 

Het advies is om 1,5 uur voor het onderzoek 1 liter water of thee (zonder melk) te drinken. Drink geen koffie, melk, frisdrank of water met bubbels voor dit onderzoek.
Zorg ervoor dat u 30 minuten voor het onderzoek alles opgedronken heeft en niet naar het toilet gaat om te plassen. Op deze manier is uw blaas goed vol.

Voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een andere voorbereiding afhankelijk van de leeftijd:

 • Zuigelingen: geen voorbereiding, indien mogelijk een half uur van de voren een fles/borstvoeding geven.
 • Kinderen 1 t/m 3 jaar: probeer uw kind meer te laten drinken en indien mogelijk niet te laten plassen kort voor het onderzoek.
 • Kinderen 4 t/m 7 jaar: laat uw kind 2 tot 3 glazen (ongeveer 350ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.
 • Kinderen 8 t/m 12 jaar: laat uw kind 4 tot 5 glazen (ongeveer 600ml) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.

Als u medicijnen gebruikt kunt u die gewoon innemen zoals u gewend bent.

Afspraak maken

Afspraak maken via de huisarts

Om een afspraak te maken voor een echografisch onderzoek is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Daarna kunt u telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (050) 524 5345.

De afdeling radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:30.

Echografisch onderzoek is mogelijk op maandag t/m donderdag van 8:00 t/m 17:30 en op vrijdag van 8:00 t/m 16:00. Welke tijden beschikbaar zijn, hangt van het type onderzoek af.

U krijgt telefonisch informatie over de afspraakdatum en tijd, waar u zich moet melden en welke voorbereidingen nodig zijn.

Afspraak ontvangen via de specialist

Als u via een specialist van het Martini Ziekenhuis een verwijzing hebt gekregen voor een echografisch onderzoek, dan plant het Martini Ziekenhuis een afspraak voor u in. U krijgt een uitnodigingsbrief met daarin informatie over de afspraakdatum en tijd, waar u zich moet melden en welke voorbereidingen nodig zijn.

Tillift

Kunt u niet zelf op de onderzoektafel gaan liggen? Of wordt u altijd met een tillift verplaatst? Laat dat dan weten bij het maken van de afspraak.

Onderzoek

Aanmelden

Op de dag en tijdstip van de afspraak kunt u zich melden bij de afdeling Radiologie op routenummer 1.4. U wordt doorverwezen naar wachtkamer C, de wachtkamer van de echografie. Daar kunt u gaan zitten.

Onderzoek

De echografist die het onderzoek doet, haalt u op. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. Er wordt echogel op de huid gedaan en de echokop wordt met lichte druk over uw huid heen en weer verplaatst. De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek.

Om buikorganen en structuren zo goed mogelijk af te beelden, vraagt de echografist u geregeld om diep in te ademen en de adem in te houden. Daarnaast moet u een paar keer op uw zij draaien of van houding veranderen.

Het kan zijn dat de echografist het onderzoek met de radioloog bespreekt voordat u gaat. Dit om te controleren of de beelden duidelijk en compleet zijn. In sommige gevallen kijkt de radioloog direct mee.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de huisarts of specialist die u heeft doorverwezen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.