Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Echogeleide cytologische punctie van de borst

Echogeleide cytologische punctie van de borst

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts maakt u een afspraak voor een cytologische punctie van de borst met behulp van echografie (echogeleide cytologische punctie). Dit onderzoek vindt plaats in het Academisch Borstcentrum Groningen en duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

Een cytologische punctie is het met een dunne naald opzuigen van cellen of vocht uit een afwijking in de borst. ‘Echogeleid’ wil zeggen: dat het prikken gebeurt met behulp van echografie. Echografie is een onderzoekstechniek waarbij we met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) organen of structuren zichtbaar maken op een beeldscherm.

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie. Op de dag van het onderzoek mag u uw bovenlichaam en vooral de borsten niet insmeren met olie of bodylotion en ook geen talkpoeder gebruiken.

Onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij het secretariaat van het Academisch Borstcentrum Groningen. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en brengt u naar een kleedhokje. U ontbloot het bovenlichaam en gaat naar de onderzoekskamer. De radioloog brengt de afwijking in de borst in beeld met het echografieapparaat. Wanneer de afwijking op het beeldscherm te zien is, zal de radioloog met behulp van een dunne naald cellen of vocht opzuigen uit de afwijking in de borst. U krijgt een pleister op het wondje. De echogeleide cytologische punctie duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.