Radiologie (polikliniek)
Op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur.
Tel.: (050) 524 5345
E-mail:
rontgenalgemeen@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 1.4

Echogeleide cytologische punctie/histologisch biopt van de buik
In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een cytologische punctie of histologisch biopt van de buik met behulp van echografie. Hiervoor wordt u 1 dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
Voorbereiding
In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een cytologische punctie of histologisch biopt van de buik met behulp van echografie. Hiervoor wordt u 1 dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
Bij een cytologische punctie wordt met een dunne naald vocht uit de buik afgenomen; bij een histologisch biopt wordt met een dikke naald een stukje weefsel (histologisch biopt) weggenomen. ‘Echogeleid’ wil zeggen: dat het prikken gebeurt met behulp van echografie. Dit is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) organen of structuren zichtbaar te maken zijn op een beeldscherm.
Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt gebruiken. Dit betekent een kopje thee en een beschuit met een beetje boter en wat zoet beleg (alleen jam). Alleen noodzakelijke medicijnen mag u innemen met een beetje water of thee. Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie. Op de onderzoekdag mag u in de loop van de dag weer naar huis. Wij adviseren u om vervoer naar huis te regelen.
Onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de receptie in de centrale hal. Een receptiemedewerker controleert uw persoons- en verzekeringsgegevens en wijst u de weg naar het laboratorium voor bloedonderzoek, route 0.1. Hier wordt bloed bij u afgenomen om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Daarna gaat u naar de afdeling Dagbehandeling (3H), route 3.5. Als de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, gaat u in bed naar de afdeling Radiologie. Familie kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn.
U krijgt koude gel op de huid van uw buik, waarna de radioloog met het echografieapparaat de afwijking in uw buik in beeld brengt. De radioloog kan deze afwijking puncteren of biopteren.
- Bij de cytologische punctie zal de radioloog met een dunne naald in uw buik prikken en cellen opzuigen uit de afwijking in de buik (puncteren). Dit gebeurt zonder verdoving.
- Bij het histologisch biopt zal de radioloog de huid plaatselijk verdoven. De radioloog maakt vervolgens een sneetje in de huid en brengt hierdoor een dikke naald in om stukjes weefsel uit de afwijking in de buik te nemen (biopteren).
Het celmateriaal of weefsel gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt een pleister op het wondje. De echogeleide punctie en het histologisch biopt van de buik duren ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u in bed teruggebracht naar de afdeling Dagbehandeling. Afhankelijk van het advies van de radioloog heeft u een aantal uren bedrust. Na 4 uur mag u meestal weer naar huis.
Complicaties
De kans op complicaties is gering. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie of de biopsie is verricht.
Als u klachten krijgt waarvan u denkt dat ze met de punctie of de biopsie te maken hebben, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u ernstige pijn krijgt, duizelig wordt, een grote bloeduitstorting krijgt, als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Versie: 12 februari 2020