Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Dotteren

Dotteren

Het doel van de behandeling is het opheffen van een vernauwing in een bloedvat. In sommige gevallen kan de radioloog op de plaats van de vernauwing ook een stent plaatsen. Voor een PTA wordt u een dag en een nacht in het ziekenhuis opgenomen.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een PTA (Percutane Transluminale Angioplastiek). Beter bekend onder de benaming ‘dotteren’. Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie. 

Als de behandeling ’s morgens plaatsvindt, mag u een licht ontbijt nemen. Dat wil zeggen een beschuit zonder boter of beleg en een kopje thee. Als de behandeling ’s middags is neemt u ’s morgens een licht ontbijt en 's middags een lichte lunch. Het is belangrijk om na de behandeling veel te drinken (1 à 1,5 liter extra).

Voor de behandeling is het belangrijk dat de liezen aan de voorkant geschoren zijn vanaf de navel tot halverwege de bovenbenen, inclusief de schaamstreek. Ook als uw bloedvaten niet via de lies worden onderzocht maar bijvoorbeeld via de arm, verzoeken wij u de lies toch te scheren, zodat het ook mogelijk is de behandeling via de liesslagader uit te voeren. Het scheren kunt u een dag van tevoren zelf doen. Voor het ontharen kunt u gebruik maken van ontharingscrème, wegwerpscheermesjes of scheerzeep. Een tondeuse of een scheerapparaat is minder geschikt omdat dit de huid vaak irriteert.

Voor de behandeling is het verstandig datu de blaas goed leegt. Na de behandeling heeft u bedrust, waardoor u zelf niet naar het toilet kunt gaan.

Let op

  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom of Ascal), moet u met uw behandelend specialist overleggen of u deze mag doorgebruiken. Alle andere medicijnen die u eventueel gebruikt mag u gewoon innemen, tenzij uw specialist iets anders heeft gezegd.
  • Als u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie heeft gekregen, vragen wij u dit vooraf aan de röntgenafdeling en aan uw behandelend arts te melden.
  • Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.
  • Diabetespatienten (suikerziekte) kunnen hun normale schema blijven volgen.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de verpleegafdeling. Hier zal zonodig bloed geprikt worden om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Als de uitslag bekend is gaat u in bed naar de afdeling Radiologie. Hier komt de laborant u ophalen. Familie kan niet bij de behandeling aanwezig zijn.

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De laborant desinfecteert uw lies en dekt u toe met steriele lakens. Daarna geeft de radioloog u een plaatselijke verdoving in de huid van de lies. De radioloog maakt een sneetje in de huid en prikt met een holle naald in de liesslagader. Via deze naald schuift een dun buigzaam slangetje (katheter) in het bloedvat. Het bewegen van het slangetje door het bloedvat doet geen pijn. Via dit slangetje spuit de radioloog de contrastvloeistof in waardoor de slagaders zichtbaar worden en ook de plaats van de vernauwingen. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u het even warm krijgen. Dit is normaal en verdwijnt na één of twee minuten.

De katheter wordt vervangen door een ballonkatheter die in de vernauwing wordt opgeblazen. Indien nodig plaatst de radioloog ook een stent. Als het vernauwde bloedvat voldoende verwijd is, wordt de ballonkatheter verwijderd. De radioloog zal de prikplaats in de lies nog ongeveer 10 minuten stevig dichtdrukken.

Op deze behandeling zijn meerdere variaties mogelijk. Zo kan er ook een ader in de lies worden aangeprikt in plaats van een slagader. De behandeling kan ook plaatsvinden via een andere prikplaats, bijvoorbeeld in de arm. Het verloop van deze behandelingen is in principe hetzelfde.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling en is het belangrijk dat u bedrust houdt. Als u via de lies bent behandeld, moet u 6 uren plat blijven liggen. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk. Vervolgens blijft u nog 24 uur in bed. Als er geen bijzonderheden zijn kunt u de volgende dag naar huis.

Complicatie

In uitzonderlijke gevallen kan een allergische reactie optreden bij het injecteren van het contrastmiddel in de bloedbaan. Wanneer u een contrastreactie krijgt, zullen de laboranten en de radioloog daar adequaat op reageren. Zo nodig krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend specialist.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft, accepteer je onze cookies.