Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen bij kanker. Doelgerichte therapie probeert de groei en deling van de kanker te blokkeren. De behandeling richt zich vooral op specifieke moleculen die de kankercellen nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Er zijn veel soorten doelgerichte therapie. Ze werken allemaal verschillend, maar hebben hetzelfde doel: het remmen van de signalen waardoor de kanker kan groeien.

Een behandeling met doelgerichte therapie kan verschillende doelen hebben, zoals genezing of het afremmen van uitgezaaide kanker. De behandeling hangt af van de soort kanker dat u heeft. U kunt doelgerichte therapie alleen krijgen of in combinatie met andere medicijnen. Het kan ook een aanvullende behandeling zijn, bijvoorbeeld na een operatie. De behandelingen versterken elkaars werking. Hierdoor kan de kans op overleving groter worden. 

Er zijn twee soorten doelgerichte therapie:

  • monoklonale antilichamen: deze werken aan de buitenkant van de kankercel
  • small molecules: werken binnenin de kankercel.

Beiden groepen hebben een remmende en/of blokkerende functie, zodat bepaalde signalen die kankercellen nodig hebben voor de groei, deling en overleving niet meer goed worden doorgegeven. Hierdoor sterft de kankercel af.

De bijwerkingen van deze medicijnen zijn afhankelijk van het gebruikte middel en uw reactie hierop.

Nazorg

Tijdens de chemokuur houdt u contact met uw arts, verpleegkundig casemanager of verpleegkundige specialist. De behandeling van kanker doet veel met u. Zowel lichamelijk als emotioneel. Heeft u vragen of hulp nodig? Stel deze dan aan uw arts, verpleegkundig casemanager of de oncologieverpleegkundige. 

Versie: 26 juni 2021

Praktische informatie Voor u

Dagbehandeling Oncologie
Op werkdagen geopend tussen 7.30 en 20.00 uur. Het secretariaat is tot 16.00 uur bereikbaar.
Tel.: (050) 524 5490
Routenummer: 3.6

Specialisme: Oncologie Borstcentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.