Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. De 24-uurs pH-meting

De 24-uurs pH-meting

Een pH-meting is een onderzoek waarmee we de zuurgraad in de slokdarm kunnen meten. De maag produceert maagzuur. Dit sterke zuur (zoutzuur) speelt een rol bij de spijsvertering. Soms kan maagzuur vanuit de maag teruglopen in de slokdarm. Dit veroorzaakt een branderig gevoel. Bij een 24 uurs pH-meting brengt de arts een dun slangetje (neussonde) via de neus in uw slokdarm. Het slangetje komt 5 centimeter boven de maagingang te liggen. Om een goed beeld te krijgen van de zuurgraad in de slokdarm, duurt de meting 24 uur.

Voorbereiding

In overleg met uw specialist heeft u een afspraak voor een 24-uurs pH-meting. Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum. Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de uitkomst van het onderzoek. Daarom zal de arts eventueel met u afspreken dat u deze medicijnen tijdens het onderzoek niet mag gebruiken.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek, vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Medicatie die u gebruikt, kunt u innemen nadat op de dag van het onderzoek het slangetje bij u is ingebracht.

Onderzoek

Bij een 24 uurs pH-meting brengt de arts een dun slangetje via de neus in uw slokdarm. Het slangetje komt 5 centimeter boven de maagingang te liggen. Tijdens het inbrengen ervan mag u slokjes water drinken, zodat het slangetje gemakkelijk naar binnen glijdt. Het inbrengen van het slangetje geeft een prikkelend gevoel in de neus. Als het slangetje de huig is gepasseerd, kan het zijn dat u moet kokhalzen. Dit gevoel verdwijnt zodra het slangetje op de juiste plaats in de slokdarm zit.

Het andere uiteinde van het slangetje wordt aan een draagbaar registratiekastje gekoppeld. Dit kastje wordt in een tasje geplaatst, dat u daarna om uw middel draagt. Dit kastje meet gedurende 24 uur de zuurgraad in uw maag/slokdarm. De assistente legt u uit hoe de meting werkt.

Na het maken van een afspraak voor de volgende dag kunt u weer naar huis. Het inbrengen van het slangetje duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

U gaat naar huis met het slangetje in uw neus en het kastje om uw middel. Tijdens de meting van de zuurgraad, die 24 uur duurt, mag en kunt u gewoon eten en drinken. U hoeft geen speciaal dieet te volgen, tenzij u dat om andere redenen al doet. Probeer tijdens de meting zo veel mogelijk uw ‘gewone’ dagindeling aan te houden. Tijdens de meting houdt u een speciaal dagboek bij. De assistente heeft u uitgelegd hoe u dit moet invullen.

Het slangetje laat u na 24 uur verwijderen in het Endoscopiecentrum. Het is belangrijk dat u op de dag na het inbrengen van het slangetje exact op tijd bent voor uw afspraak. Het verwijderen van het slangetje duurt enkele seconden. U kunt hierbij een prikkelend gevoel in de neus krijgen. Medicijnen of voeding waarmee u voor het onderzoek bent gestopt, mag u weer innemen. Nadat het slangetje is verwijderd, kunt u weer naar huis gaan.

Complicaties

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. De arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, zal ongeveer 7 dagen na de meting de uitslag ervan telefonisch met u bespreken of tijdens uw bezoek aan de polikliniek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
De 24-uurs pH-meting
Onderzoek
2 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.