Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Cytologie

Cytologie

Op de unit Cytologie worden cellen onderzocht. Deze cellen worden beoordeeld op de verhouding tussen kern en cytoplasma, maar ook op de vorm en grootte van de kern. Het kan bijvoorbeeld gaan om uitstrijken van de baarmoederhals, urine, pleuravocht en tepelvocht.

Cytologie in het Martini Ziekenhuis

Met de cytotechniek worden van de aangeleverde cellen gekleurde preparaten gemaakt. De kleuringen zorgen ervoor dat er een goed onderscheid kan worden gemaakt tussen de kern en het cytoplasma.

Als de preparaten gemaakt zijn screent de analist het preparaat op de aanwezigheid van afwijkende cellen. De analist maakt een diagnosevoorstel. Hierna beoordeelt de patholoog, samen met de analist, het preparaat en autoriseert het verslag. De patholoog kan ook nog extra kleuringen aanvragen om de aanwezigheid van schimmel aan te tonen. Ook kan het restmateriaal histologisch worden bewerkt voor eventueel aanvullende immunologische of moleculaire technieken.

Op de unit Cytologie werken acht cytologisch analisten en twee onderzoekslaboranten. De analisten ondersteunen in de kliniek ook op de endoscopie-afdeling. Tijdens de scopie worden de preparaten door de analist gemaakt, direct gekleurd en beoordeeld op representativiteit. Ook ondersteunen de analisten op de afdeling Radiologie tijdens het schildklierspreekuur. Ook hier worden de preparaten gemaakt, direct gekleurd en beoordeeld op representativiteit.

Praktische informatie Voor u

Pathologie (afdeling)
Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar. Uitslagen worden alleen overlegd met de aanvragend en/of behandelend arts. Uw behandelaar bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.
Tel.: (050) 524 6750

   

Specialisme: Pathologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.