Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Cyste scleroseren

Cyste scleroseren

Het behandelen van een cyste met 96% alcohol, waardoor de cystebladen tegen elkaar komen te liggen, waardoor de cyste verdwijnt. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten. U mag na afloop niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.

Voorbereiding

Een cyste is een holte gevuld met bijvoorbeeld vocht. Cysten komen vrij regelmatig voor. Hebt u veel last van een cyste? Dan is een behandeling nodig. In het Martini Ziekenhuis kunnen wij een cyste scleroseren. Het scleroseren van een cyste gebeurt in dagbehandeling. Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig. Wel moet u nuchter zijn.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan mag u deze tijdelijk niet innemen. Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

U mag na afloop niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis. Bent u verhinderd? Laat dat dan op tijd weten. Dan kunnen we een andere patiënt in uw plaats helpen.

Behandeling

U komt in bed naar de interventieafdeling. De röntgenlaborant ontvangt u en geeft uitleg over het verloop van de behandeling. U gaat in rug- of buikligging op de behandeltafel liggen. De radioloog zoekt met een echografie-apparaat de cyste op. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt die gedesinfecteerd en bedekt met een steriele doek. De radioloog verdooft de plaats en daarna wordt de cyste aangeprikt. De radioloog zuigt de cyste leeg met de naald en brengt daarna de 96% alcohol in.

Tussen het leegzuigen van de cyste en het injecteren van de alcohol vindt soms controle van de cyste plaats. Dit doen we door contrastvloeistof in te spuiten. Dit om eventuele lekkage uit te sluiten. Als de alcohol is ingebracht, wachten we 2 minuten om de alcohol in te laten werken. Daarna wordt de cyste opnieuw leeg gezogen. De laborant drukt de aanprikplaats voorzichtig dicht en plakt een pleister op de prikopening. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten. U mag daarna terug naar de Dagbehandeling.

Risico’s en bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last hebben van milde pijn. Hebt u onverklaarbare pijnklachten? Of is de aanprikplaats rood en/of gezwollen? Of hebt u last van benauwdheid of een piepende ademhaling? Neem dan contact op met de Spoed Eisende Hulp van het Martini Ziekenhuis. Geef in het gesprek direct aan dat u een cyste heeft laten scleroseren en vertel ook wanneer dat is gebeurd.

De behandeling is geen garantie voor het wegblijven van de cyste.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Interventieradiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.