Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. CT-scan

CT-scan

Samen met uw arts heeft u besloten een CT-scan te laten maken. Voor een CT-scan kunt u bij ons terecht op de afdeling Radiologie. Een CT-scan duurt tussen de 5 - 30 minuten.

U heeft in overleg met uw arts een afspraak gekregen voor het maken van een CT-scan. Deze scan vindt plaats op de afdeling Radiologie. Een gespecialiseerde radiodiagnostisch laborant voert de CT uit. Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld van – een deel van – het lichaam.

Belangrijk!

  • Bent u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.
  • Bent u zwanger? Dan kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden. Geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Wees op tijd. U meldt zich 15 minuten voor de afspraak bij de balie van de afdeling Radiologie. Wanneer u aanzienlijk te laat komt, kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken. Van tevoren ontvangt u thuis de afspraakbrief en de brief met de specifieke voorbereidingen voor uw onderzoek. Lees deze goed door en volg de adviezen op.  

De CT-scan

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner die aan de voor- en achterzijde open is. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. Het maken van een CT-scan duurt tussen de 5 en 30 minuten.

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
CT-scan
Onderzoek
2 weken
Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.