Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. CT-scan met oraal contrast

CT-scan met oraal contrast

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts maakt u een afspraak voor een CT-scan (computertomografie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld van -een deel van- het lichaam.

Wij verzoeken u zich op het afgesproken tijdstip te melden bij de balie van de afdeling Radiologie. Wanneer u aanzienlijk te laat komt, kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken. Als u verhinderd bent, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de afdeling Radiologie. Dit geeft ons de mogelijkheid om andere patiënten in te plannen.

Twee uur voorafgaand aan uw afspraak in het ziekenhuis mag u niets meer eten, maar wel drinken. Diabetici mogen hun medicatie gebruiken en indien nodig iets eten.

Let op

  • Indien u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
  • Het oraal contrast kan diarree veroorzaken. Het is daarom verstandig om extra ondergoed mee te nemen.
  • Als u een A.P. –stoma heeft, wilt u dit dan van tevoren aan de laborant melden? Op de dag van het onderzoek neemt u een extra zakje mee naar het ziekenhuis.
  • Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Hier krijgt u contrastvloeistof te drinken. Als het contrastvloeistof na 1,5 uur is ingewerkt, wordt u vanuit de wachtkamer opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer zal begeleiden.

Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen omdat deze de straling tegenhouden en de opnames verstoren.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner die aan de voor- en achterzijde open is. Het kan zijn dat er door de laborant contrastvloeistof via een infuus in de arm wordt toegediend. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte.

Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u door middel van de intercom. Als het onderzoek klaar is, kunt u uw kleding weer aantrekken. Het drinken van contrastvloeistof en het maken van de CT-scan duurt samen ongeveer 2 uur.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.