Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Coloscopie (kijkonderzoek dikke darm)

Coloscopie (kijkonderzoek dikke darm)

Een coloscopie is een kijkonderzoek van uw dikke darm. De MDL-arts brengt een scoop (een soepele slang) via de anus in de dikke darm. In de slang zitten een lamp en een videocamera. Zo kan de arts op een scherm de binnenkant van uw darm zien. Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggehaald voor onderzoek. 

Voorbereiding

Met uw arts heeft u gekozen voor een kijkonderzoek van de dikke darm. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u alle stappen van de voorbereiding goed volgt. U wordt opgenomen op de dagbehandeling van het Endoscopiecentrum. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Voor de rest van de dag kunt u beter geen belangrijke afspraken inplannen.

Lege darmen

Voor dit onderzoek moet uw dikke darm helemaal leeg zijn. Zo start u 2 dagen voor het onderzoek met een Vezelarm dieet. Ook volgt u het Laxeerschema. Daarna mag u niet meer eten. Zwarte koffie, thee zonder suiker en water mogen wel.

Medicijnen en allergie

  • Als u bloedverdunnende medicijnen slikt, overleg dit dan met uw arts. Het kan zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen.
  • Bij insuline of medicijnen voor diabetes moet u de dosering aanpassen, omdat u tijdelijk niet eet. Overleg dit met uw arts.
  • Slikt u staaltabletten dan stopt u hiermee 10 dagen voor het onderzoek.
  • De anticonceptiepil werkt minder door het laxeren. Neem de pil 4 uur voor het laxeren in. Na het onderzoek kunt u de pil weer veilig innemen.
  • Andere medicijnen kunt u 1,5 uur na het nemen van de laxeerdrank innemen. Bespreek vragen hierover op tijd met uw arts.
  • Ook als u allergisch bent voor medicijnen, bespreekt u dit vooraf met uw arts. 

Meenemen

Voor het onderzoek neemt u gemakkelijk zittende kleding mee. Extra ondergoed meenemen wordt aangeraden.

Vervoer

Na de coloscopie mag u 24 uur lang niet deelnemen aan het verkeer en dus niet zelf rijden of fietsen. Ook lopen en fietsen of alleen met het openbaar vervoer naar huis raden wij af. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. Hier wordt u opgenomen op onze dagverpleging, u kleedt zich om en gaat in bed liggen. We leggen een infuus bij u aan en monitoren uw pols, zuurstofgehalte en bloeddruk. Voor dit onderzoek moet de onderkleding uit. 

U ligt op uw linkerzij en de arts bespreekt met u of u ook een roesje wilt. Dan start het onderzoek. De MDL-arts brengt via de anus de scoop naar binnen. Er wordt via de scoop lucht (CO2) in de buik geblazen. Dit kan buikkrampen geven. Soms wordt via dezelfde scoop wat weefsel weggehaald of een poliep. Dit is niet pijnlijk.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gereden op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Na 1 tot 2 uur bent u weer goed wakker en mag u iets eten of drinken. De arts bespreekt met u de eerste uitslag of geeft u het scopieverslag mee. Als u zich goed voelt mag u naar huis, maar u mag 24 uur na het onderzoek niet zelf actief deelnemen aan het verkeer.

Complicaties

Onze MDL-artsen hebben veel ervaring. De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is dan ook klein. Wilt u de mogelijke risico’s vooraf bespreken, dan kunt u dit altijd aangeven in uw gesprek met de MDL-arts. Neem bij klachten in de weken na het onderzoek, zoals blijvend bloedverlies, wel even contact op met uw huisarts.

Uitslag

Na het onderzoek heeft u al met de MDL-arts gesproken over de uitslag. Als er wat weefsel is weggehaald, gaat dit naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag hiervan ligt na 1 week bij uw huisarts. Of krijgt u bij uw volgende afspraak met uw MDL-arts op de polikliniek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.