Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Coloscopie (kijkonderzoek dikke darm)

Coloscopie (inwendig onderzoek dikke darm)

Een coloscopie is een inwendig onderzoek waarbij de gehele dikke darm (colon) door het inbrengen van een soepele en bestuurbare slang (coloscoop) wordt geïnspecteerd. In deze scoop zit een videocamera en een lichtbron. Hiermee kan de binnenkant van de dikke darm zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm.

Voorbereiding

Met uw arts heeft u gekozen voor een kijkonderzoek van de dikke darm. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u alle stappen van de voorbereiding goed volgt. U wordt opgenomen op de dagbehandeling van het Endoscopiecentrum. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Voor de rest van de dag kunt u beter geen belangrijke afspraken inplannen.

Lege darmen

Voor dit onderzoek moet uw dikke darm helemaal leeg zijn. Alleen dan kunnen we de darm goed en veilig beoordelen. Voor dit onderzoek krijgt u een recept voor het laxeermiddel MOVIPREP mee. Dit recept kunt u inleveren bij uw eigen apotheek. De instructies om uw darm te legen ontvangt u in een aparte folder: Darmreiniging. Maakt u de afspraak voor de coloscopie direct in het ziekenhuis bij de polikliniek MDL of Interne Geneeskunde? Dan krijgt u de laxeermiddelen en folder direct mee naar huis. 

Medicijnen en allergie

  • Als u bloedverdunnende medicijnen slikt, overleg dit dan met uw arts. Het kan zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen.
  • Bij insuline of medicijnen voor diabetes moet u de dosering aanpassen, omdat u tijdelijk niet eet. Overleg dit met uw arts.
  • Slikt u staaltabletten, dan stopt u hier in overleg met uw arts 7 dagen voor het onderzoek mee.
  • De anticonceptiepil werkt minder door het laxeren. Neem de pil minstens 4 uur voor het laxeren in. Na het onderzoek kunt u de pil weer veilig innemen.
  • Medicijnen die u tijdens of vlak voor het laxeren van de darmen worden ingenomen, kunnen hun werking verliezen. U kunt daarom het beste uw medicatie 1,5 uur nadat u klaar bent met de inname van het laxeermiddel innemen, tot maximaal twee uur voor het onderzoek. 

Meenemen

Voor het onderzoek neemt u gemakkelijk zittende kleding mee. Extra ondergoed meenemen wordt aangeraden.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. Hier wordt u opgenomen op onze dagverpleging. Hier vindt de voorbereiding op het onderzoek plaats. Dit duurt ongeveer 30 minuten.  

Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gereden. Hier vindt het onderzoek plaats. U ligt op uw linkerzij en de arts bespreekt met u of u ook een roesje wilt. Hierover leest u meer in deze folder. Dan start het onderzoek. De MDL-arts brengt via de anus de scoop naar binnen. Er wordt via de scoop lucht (CO2) in de buik geblazen. Dit kan buikkrampen geven. Soms wordt via dezelfde scoop wat weefsel weggehaald of een poliep. Dit is niet pijnlijk.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gereden op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Als u een roesje heeft gekregen, duurt het gemiddeld 1,5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent. U krijgt wat te eten en te drinken en het infuusnaaldje wordt verwijderd. De arts bespreekt met u de eerste uitslag of geeft u het scopieverslag mee. Als u zich goed voelt mag u naar huis.

Complicaties

Onze MDL-artsen hebben veel ervaring. De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is dan ook klein. Wilt u de mogelijke risico’s vooraf bespreken, dan kunt u dit altijd aangeven in uw gesprek met de MDL-arts. Krijgt u na het onderzoek toch klachten zoals ernstige buikpijn of helderrood bloedverlies? Neem dan contact met ons op. 

Uitslag

U krijgt of een gesprek met de arts of een formulier mee naar huis met de uitslag. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is niet meteen beschikbaar, dit gaat via uw huisarts. Of de behandelend arts neemt hierover contact met u op. 

Versie: 1 september 2021

Praktische informatie Voor u

Endoscopiecentrum
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6161
E-mail: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.5

Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum. U bent doorverwezen door:

  • Een maag-darm-leverarts. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5940.
  • Een internist. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5870.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.