Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Chemotherapie

Chemotherapie

Samen met uw arts heeft u gekozen voor chemotherapie en/of immunotherapie. Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de kankercellen afremmen of doden. De therapie bestaat uit meerdere chemokuren met rustperiodes ertussen. De arts maakt hiervoor een kuurschema. Het volgen van een chemokuur kan vaak in dagbehandeling. 

Voorbereiding

Voordat u een chemokuur start is het verstandig om uw gebit door een tandarts te laten controleren. Sommige soorten chemotherapie kunnen tandproblemen verergeren. In het ziekenhuis bereiden we de chemobehandeling voor door een aantal onderzoeken te doen. Om te controleren hoe uw lever en uw nieren werken bijvoorbeeld, en soms uw hart. Ook wordt uw bloed nagekeken.

De behandeling

Voor de behandeling komt u naar de afdeling Chemotherapie. Hier krijgt u de chemokuur van speciaal opgeleide oncologisch verpleegkundigen.

De chemokuurmedicijnen

De medicijnen die gebruikt worden bij een chemokuur heten cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, die allemaal op een andere manier op de kankercellen werken. Vaak worden deze medicijnen met elkaar gecombineerd. Samen zorgen ze ervoor dat cellen zich minder snel delen. En dus minder snel groeien. Vooral de kankercellen hebben hier last van. De medicijnen werken ook op de gezonde cellen, maar die kunnen zich makkelijker herstellen na de chemokuur.

De kuur

Chemotherapie bestaat uit een aantal kuren. Een kuur betekent een periode (uren of dagen) medicijnen en dan een periode met rust. De gezonde cellen kunnen zich zo herstellen. Chemokuren zijn er in verschillende vormen. Het kan zijn dat u de chemokuur via een infuus krijgt. Maar er zijn ook kuren die werken met tabletten, injecties of bijvoorbeeld een crème bij huidkanker. Moet u vaak voor een infuus worden geprikt? Dan kan de arts soms adviseren om een slangetje direct in de bloedbaan te plaatsen. Dit heet een picc-lijn.

Een kuur wordt een aantal keer herhaald volgens een persoonlijk schema. Daarna kijkt u samen met uw arts wat het effect van de behandeling is.

Nazorg

Tijdens de chemokuur houdt u contact met de verpleegkundige die uw casemanager is. De behandeling van kanker doet veel met u. Zowel lichamelijk als emotioneel. Heeft u vragen of hulp nodig? Stel deze dan aan uw verpleegkundig casemanager of de oncologieverpleegkundige. 

Versie: 12 april 2021

Praktische informatie Voor u

Dagbehandeling Oncologie
Op werkdagen geopend tussen 8.00 en 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5490
Routenummer: 1.6

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.