Aan het laden
 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Cardioversie (ECV)

Cardioversie (ECV)

Cardioversie (ECV) is een elektrische schok door uw hartspier. Deze schok helpt om uw verstoorde hartritme weer normaal te krijgen. Zo verminderen uw klachten. De behandeling wordt meestal gedaan bij boezemfibrilleren of boezemflutter. Voor dit onderzoek komt u naar de afdeling Hartbewaking (CCU).

Voorbereiding

Uw behandelend arts maakt in overleg met u een afspraak voor cardioversie (ECV). Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat iemand u die dag naar huis begeleidt. U mag zelf namelijk niet rijden of fietsen.

Antistollingsmiddel

Als u een antistollingsmiddel als acenocoumarol (merknaam Sintrom), of fenprocoumon (merknaam Marcoumar) slikt regelt de trombosedienst de dosering. We prikken u iedere week om het effect te controleren. Als in de 3 weken voor de behandeling de waarde (INR) lager dan 2.0 is geweest, gaat de cardioversie niet door. U heeft dan namelijk grotere kans op complicaties zoals een TIA of beroerte. Als u een van de nieuwe antistollingsmiddelen slikt (de NOAC’s) moet u deze volgens voorschrift innemen. Uw arts of cardioconsulent kan u hier meer over vertellen.

Dagopname

Op de dag van de cardioversie zijn er regels voor eten en drinken.

Bij een cardioversie in de ochtend mag u:

 • tot 01.00 uur ’s nachts (dus tot 6 uur voor de opname): een lichte maaltijd.
 • tot 05.00 uur ’s morgens (dus tot 2 uur voor de opname): alleen nog heldere vloeistoffen drinken.
 • vanaf 05.00 uur ’s morgens (dus in de 2 uur tot de opname) bent u helemaal nuchter en mag u niets meer eten of drinken.

Bij een cardioversie in de middag mag u:

 • tot 06.30 uur ’s morgens (dus tot 6 uur voor de opname): een lichte maaltijd.
 • tot 10.30 uur ’s morgens (dus tot 2 uur voor de opname): alleen nog heldere vloeistoffen drinken.
 • vanaf 10.30 uur ’s morgens (in de 2 uur tot de opname): bent u helemaal nuchter en mag u niets meer eten of drinken.

Een lichte maaltijd is bijvoorbeeld 2 beschuiten of crackers of 1 boterham met jam.
Heldere vloeistoffen: water, koffie of thee (zonder melk, suiker mag wel), aanmaaklimonade en helder appelsap (geen troebel sap).

Belangrijk voor diabetespatiënten

Diabetesmedicatie bij cardioversie ’s morgens:

 • Diabetestabletten neemt u ’s morgens NIET
 • Kortwerkende insuline spuit u ’s morgens NIET
 • Mix-insuline spuit u ’s morgens NIET. Na de cardioversie geven we u mogelijk een aangepaste dosering door.
 • (Middel)langwerkende insuline van de ochtend spuit u WEL op de dag van de cardioversie, u mag NIET eten.

Andere medicijnen

Neemt u normaal uw NOAC (antistollingsmiddel) ’s morgens:

 • altijd vóór 8.00 uur, dan doet u dat nu ook met een slokje water, niet eten.
 • altijd na 8.00 uur, dan neemt u het medicijn mee naar het ziekenhuis.

Overige medicatie neemt u NIET in ’s morgens. Neem deze mee naar het ziekenhuis, zodat u de medicijnen na de cardioversie kunt innemen.

Medicatie bij de ECV ’s middags:
De ochtendmedicatie kunt u ’s ochtends op de dag van cardioversie gewoon innemen zoals u gewend bent bij het ontbijt. De medicatie van 12.00 uur mag u NIET innemen. De kortwerkende insuline mag u om 12.00 uur NIET spuiten. De medicatie kunt u na de ECV alsnog innemen.

Behandeling

Om 7.00 uur komt u naar het Afnamelaboratorium (route 0.1) om bloed te laten prikken. Daarna gaat u naar de afdeling Hartbewaking (route 1.2) voor een hartfilmpje. Afhankelijk van de uitslagen wordt u opgenomen op de Hartbewaking.

De cardioversie

De verpleegkundige sluit u aan op de monitor voor hartritmebewaking. U krijgt een infuus, een zuurstofmeter aan uw vinger en een band van de bloeddrukmeter om uw arm. De sedatiepraktijkspecialist geeft u een korte narcose (ca. 15 minuten). U merkt daardoor niets van de cardioversie. De verpleegkundige gebruikt een defibrillator. Hiermee krijgt u een elektrische schok door de hartspier. Zo wordt uw normale hartritme (sinusritme) hersteld. De narcose heeft meestal geen vervelende nawerking. De elektrische schok kan soms een branderig/pijnlijk gevoel geven. Dit verdwijnt na enige tijd.

Na de behandeling

Als u weer wakker bent, krijgt u wat te drinken. Geeft dit geen problemen, dan krijgt u een maaltijd. Als u diabetespatiënt bent, kunt u na de cardioversie uw tabletten en/of insuline weer gebruiken. Het kan zijn dat uw dosering is aangepast. Na het eten krijgt u een telemetriekastje om uw hartritme in de gaten te houden. Daarmee kunt u rondlopen op de afdeling.

De verpleegkundig specialist bespreekt met u het resultaat van de behandeling en eventuele verdere stappen. Ongeveer 2 uur na de behandeling stopt de hartbewaking. De verpleegkundige verwijdert ook het infuusnaaldje. U mag daarna naar huis.

Na de narcose mag u 24 uur lang geen auto besturen. Verder adviseren wij u in die tijd ook geen belangrijke beslissingen te nemen of belangrijke papieren te tekenen.

Nazorg

U kunt thuis weer alles doen. Als de ritmestoornis weer terugkomt, belt neemt u de polikliniek Boezemfibrilleren voor een hartfilmpje (ECG). Of u belt uw huisarts. Na ongeveer 6 weken heeft u een controleafspraak op de polikliniek. Dan bespreekt u of en hoe de behandeling wordt voortgezet. Deze afspraak wordt naar uw huisadres gestuurd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.