Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Boven- en onderkaakcorrectie

Boven- en onderkaakcorrectie

U bent bij de orthodontist onder behandeling vanwege een onregelmatige stand van tanden en/of kiezen. Voor het slagen van de orthodontische behandeling is een standscorrectie van uw boven- en onderkaak nodig. In overleg met uw orthodontist en de MKA-chirurg maakt u daarom een afspraak voor een chirurgische correctie van een of beide kaken. U verblijft meestal 2 dagen op de verpleegafdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA).

Voorbereiding

In de periode voor de operatie zal uitgebreid onderzoek plaatsvinden van uw gebit, kaken, aangezicht en profiel (onder andere lichtfoto’s, röntgenfoto’s en afdrukken van uw gebit). Door de operatie verbetert zowel de functie van uw gebit en kaken als de esthetiek van uw gezicht. De chirurg kan desgewenst ook met u de mogelijkheden van een cosmetische correctie van neus, kin of hals bespreken.

Voorafgaand aan de operatie brengt de orthodontist speciale haakjes op uw beugel aan. U ondergaat de operatie onder narcose (algehele anesthesie). U krijgt een oproep voor het preoperatief spreekuur. Hier heeft u een gesprek met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient), die uw lichamelijke conditie beoordeelt en zo nodig aanvullend onderzoek laat doen. Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Operatie

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. U meldt zich bij de verpleegafdeling MKA. Daar wordt u voorbereid op de operatie en naar de operatieafdeling gebracht. Hier start de anesthesioloog met de narcose. U krijgt een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat voor toediening van vocht, medicijnen en verdoving (anesthesie).

Tijdens de operatie, die geheel via de mond wordt uitgevoerd, maakt de MKA-chirurg de bovenkaak met een aantal botsnedes los en verplaatst de kaak in de gewenste richting. Soms is er een tekort aan bot. De chirurg haalt dan een stukje bot uit de onderkaak en bevestigt dit in de bovenkaak. Hierna wordt de bovenkaak in de nieuwe stand vastgemaakt met plaatjes en schroefjes.

Voor het verlengen van een te kleine onderkaak splijt de chirurg de onderkaak zodanig dat de kaak als het ware kan uitschuiven. Als ze kaak naar voren is geschoven, maken de botdelen contact zodat ze weer aan elkaar kunnen groeien. Er hoeft geen stukje bot tussen te worden gezet.

Voor het inkorten van een te grote onderkaak wordt de kaak op dezelfde wijze gespleten, waarna de kaak als het ware kan inschuiven. Als de onderkaak naar achteren is geschoven, maken de botdelen contact zodat ze weer aan elkaar kunnen groeien. Om verschuiving naar achteren mogelijk te maken, verwijdert de chirurg aan beide kanten van de onderkaak een stukje bot.

Met een kunststof plaatje dat vóór de operatie is gemaakt, zet de chirurg de onder- en bovenkaak in de juiste stand tegen elkaar en maakt de beide kaken tijdelijk aan elkaar vast met staaldraadjes. Hierna maakt de chirurg de delen van de onderkaak in hun nieuwe stand aan elkaar vast met plaatjes en schroefjes. Tot slot knipt de chirurg de staaldraadjes weer los, zodat uw mond na de operatie open kan. Een chirurgische correctie van de boven- of onderkaak duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Een correctie van beide kaken ongeveer 2,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer.Wanneer u goed wakker bent en alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Vooral in de eerste 24 uur kan uw gezicht (soms erg) gezwollen zijn, ondanks de medicijnen die u via het infuus heeft gekregen om zwelling van het gezicht tegen te gaan. Het is belangrijk dat uw bezoekers op de hoogte zijn van deze zwelling, zodat zij daar niet vreemd van opkijken. De zwelling in uw gezicht wordt meestal na 3 dagen wat minder. Soms komt er na de operatie een beetje bloed uit de mond. Ook uit de neus kan de eerste dagen wat bloed komen. U kunt de neus beter niet snuiten, maar ‘ophalen’ mag wel.

Direct na de operatie kunt u uw mond waarschijnlijk al een beetje open doen. Wel heeft u een aantal elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en soms ook een kunststof plaatje in de mond. De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. U kunt beetje keelpijn hebben met mogelijk wat slikklachten. Op de dag na de operatie gaat u meestal weer naar huis.

Mondverzorging

Na de operatie is een goede mondverzorging erg belangrijk. Dit versnelt de genezing. Aan de haakjes en draadjes die aan de tanden en kiezen zitten, kan gemakkelijk voedsel blijven hangen. Dit maakt het schoonmaken van uw gebit extra lastig. U kunt het beste bij het poetsen een tandenborstel gebruiken met een kleine kop (bijvoorbeeld een kinderborstel).

Bijna altijd zal de chirurg een mondspoeldrank (chloorhexidine) voorschrijven. Deze spoeldrank laat meestal tijdelijk een bruine aanslag achter op de tong en op de tanden. Wanneer u stopt met spoelen zal de aanslag door het goed poetsen van de tanden weer verdwijnen. U kunt met uw tong de lippen niet goed bevochtigen zoals gebruikelijk. Met lippenvet of crème kunt u droge lippen voorkomen.

Leefregels

Uw kaak moet onbelast in de nieuwe stand kunnen vastgroeien. Daarom mag u de eerste 5 weken na de operatie niet echt kauwen. Uw eten moet zacht zijn.

U mag in principe alles eten, mits het fijn gemalen is met een keukenmachine, blender, mixer of zeef. Als het fijngemalen voedsel nog te dik is, kunt u het aanlengen met kookvocht, bouillon of melk. Het bij elkaar mengen van verschillende gerechten geeft vaak een smakeloos geheel. U kunt het voedsel beter gescheiden houden. Het bereiden van zacht voedsel kost extra tijd en het nuttigen ervan ook. U kunt het beste wat vaker per dag eten en kleine porties. Als u snel wilt eten kunt u vloeibaar voedsel uit bijvoorbeeld een slagroomspuit opzuigen.

Het kan zijn dat u na de operatie een paar kilo afvalt. Probeert u toch uw gewicht zoveel mogelijk op peil te houden. Meestal is normale (gemalen) voeding voldoende. Zo nodig kunt u in overleg met een diëtist extra calorieën, mineralen en vitaminen toevoegen.

Nazorg

Na een chirurgische kaakcorrectie moet u rekenen op gemiddeld 1 tot 2 weken zwelling en last in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen nog wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de zwelling 5 dagen na de ingreep toeneemt, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neem dan contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg.

Het kan zijn dat u elastiekjes heeft tussen de boven- en onderkaak. U leert ze zelf los- en vastmaken. De plaatjes en schroefjes waarmee de kaak is vastgezet zijn van titanium; ze kunnen zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven.

De zenuw die het gevoel in de wang, bovenlip en neusvleugels verzorgt en de zenuw die het gevoel in de onderlip en kaak verzorgt, lopen langs de botsnedes van respectievelijk de boven- en de onderkaak. Daarom kunt u een tijdje een vreemd of verminderd gevoel in de wang, lip of kin hebben. Dit is niet ‘zichtbaar’ en het herstelt meestal in enkele maanden tot 1 jaar. De meeste mensen kunnen na 1 of 2 weken hun normale activiteiten (school, werk) weer hervatten.

Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een paar poliklinische controles om te kijken hoe de genezing verloopt. Als vervolg op de operatie gaat de orthodontische behandeling nog vaak drie tot zes maanden door. Tot 1 jaar na de operatie blijft u onder controle van de MKA-chirurg en de orthodontist. 

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
4 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.