Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Botscan bij prostaatkanker

Botscan bij prostaatkanker

Als bij u prostaatkanker is aangetoond, willen we snel weten of er uitzaaiingen zijn. Bijvoorbeeld in uw botten. Daarom maken we een botscan. We noemen dat ook wel een scintigrafie. Bij een botscan spuiten we een klein beetje radioactieve vloeistof in uw bloed. Daarmee kunnen we op in de scanner zien of u uitzaaiingen in uw botten heeft. Het onderzoek is niet schadelijk. De radioactieve stof plast u gewoon weer uit.

Voorbereiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak voor een botscan. Voor het onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. Wel is het heel belangrijk dat u voor het onderzoek alvast uw medicijngebruik bespreekt met uw arts. En het ook vertelt als u een allergie heeft.
Lees voor uw afspraak alvast goed onze algemene folder Skeletscandoor. Daarin vindt u alles wat belangrijk is om te weten over de voorbereiding, het onderzoek zelf en leefregels voor na het onderzoek.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek komt u naar onze afdeling Nucleaire Geneeskunde. We zien u daar op 2 momenten:

  • Voor het inspuiten van een licht radioactieve stof;
  • Voor het maken van de foto’s, zo’n 3 tot 6 uur later.

Radioactieve vloeistof

Voor het onderzoek gebruiken we een licht radioactieve stof. Hiervoor krijgt u even een infuus in uw arm. Uw botten nemen de vloeistof op. Afwijkingen lichten hierdoor straks op in de scan. Het inwerken van de vloeistof duurt 3 tot 6 uur. Daarom spreken we met u af hoe laat u terugkomt voor het maken van de foto’s. U hoeft niet in het ziekenhuis te wachten.
Het is belangrijk om tijdens het inwerken van de vloeistof extra te drinken, en regelmatig te plassen. Ook vlak voor het maken van de foto’s.

Maken van de scan

Als de radioactieve vloeistof goed is ingewerkt, gaat u in de scanner voor de botscan. Hierbij maken we foto’s van uw botten met röntgenstraling. De hoeveelheid straling is ongeveer evenveel als bij een röntgenfoto.

Na het onderzoek

U ontvangt de uitslag van de botscan van uw eigen arts. De radioactieve stof is niet schadelijk en geeft geen bijwerkingen. U plast de stof vanzelf weer uit. Het is hierbij wel belangrijk om goed te drinken. De eerste 12 uur na het onderzoek kunt u beter geen kleine kinderen op schoot nemen. Er kan dan nog wat straling in uw lichaam zijn.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Prostaatkanker Urologie

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.