Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie (MKA) (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6980
E-mail:
mka@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.9
Botanker(s) plaatsen
In verband met een standsafwijking van uw gebit krijgt u een orthodontische behandeling. Om bepaalde krachten uit te kunnen oefenen op het gebit is een botanker nodig. Daarnaast kunnen botankers worden gebruikt om op jonge leeftijd kaakgroei te beïnvloeden. In dat geval worden 2 botankers geplaatst in de bovenkaak en 2 in de onderkaak.
De ingreep vindt plaats op de polikliniek Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA).
Op de dag van de ingreep gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts. Bij meerdere botankers bij patiënten op jongere leeftijd wordt deze ingreep soms onder narcose gedaan in dagbehandeling.
Ingreep
Een botanker is een metalen plaatje dat met 2 of 3 schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het botanker steekt dan uit het tandvlees. Hieraan kan de orthodontist de orthodontische draad of elastiekjes bevestigen, waarmee kracht uitgeoefend kan worden op uw tanden en kiezen. Dit draagt bij aan de behandeling.
Als de verdoving is ingewerkt, maakt de chirurg via een kleine snee het tandvlees los en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees gehecht met oplosbare hechtingen. Het plaatsen van 1 botanker duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de orthodontist gevraagd heeft om bij u meerdere botankers te plaatsen. Dit kan vaak tijdens dezelfde ingreep plaatsvinden.
Na de ingreep
De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies. Het is belangrijk om de eerste pijnstiller uiterlijk een uur na de ingreep in te nemen.
Het is normaal dat er gedurende de 1e uren af en toe een beetje bloed uit de wond komt. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal en het stopt meestal vanzelf.
Uw wang kan flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Het is verstandig om de wang aan de buitenkant direct na de behandeling enkele uren te koelen. Hierdoor vermindert de zwelling. U doet dit door ijsblokjes (in een plastic zakje) of een coldpack steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Het kan zijn dat u uw mond door de zwelling tijdelijk beperkt kunt openen.
Mondverzorging
De eerste dag mag u uw mond nog niet spoelen, want het bloedstolsel in de wond moet zich kunnen hechten. U mag wel drinken. Na de ingreep mag u uw tanden weer gewoon poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt moet u poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel. Uiteraard moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond. De chirurg zal u een mondspoeldrank (chloorhexidine) voorschrijven. Hiermee moet u de eerste week 2 tot 3 maal per dag uw mond spoelen.
De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding eten. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden. U moet proberen om niet met uw tong met het botanker te gaan ‘spelen’, omdat dit de genezing negatief kan beïnvloeden.
Nazorg
Houd rekening met gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Na 3 dagen slinkt de zwelling langzaam en verdwijnt uiteindelijk volledig. Wij adviseren u niet te roken en geen alcohol te drinken, want beide belemmeren de wondgenezing. Blijf voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang u nog klachten heeft.
Bij het plaatsen van botankers is de wond in de mond vrijwel altijd gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Deze hechtingen verdwijnen spontaan binnen 1 tot 2 weken. Een enkele keer wordt een andere soort hechtmateriaal gebruikt. Mocht dit bij u het geval zijn, dan heeft u een afspraak gekregen voor het verwijderen van de hechtingen.
Het is belangrijk dat de botankers na het aanbrengen binnen 3 weken door de orthodontist worden verbonden met uw beugel. Als u daar nog geen afspraak voor heeft, neem dan contact op met uw orthodontist. Wanneer de botankers niet meer nodig zijn voor uw orthodontische behandeling, mogen ze verwijderd worden. Dit gaat op dezelfde wijze als het aanbrengen.
Complicaties
De kans op een nabloeding is uitermate klein, doordat de wond is gehecht. Het speeksel kan na de ingreep nog wel wat rood zijn. Als de wond opnieuw gaat bloeden of een bloeding toeneemt, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u gedurende een halfuur stevig aandrukken. Als u geen verbandgaasjes heeft, kunt u een schone zakdoek gebruiken. U legt hierin een knoop en drukt die knoop op de wond. Bij jongeren is de botdichtheid minder groot en zien wij helaas dat af en toe een anker los gaat zitten. In dat geval wordt het losse anker verwijderd en proberen wij een nieuwe te plaatsen.
Neem contact op met MKA:
- Wanneer de nabloeding niet te stelpen is.
- U belt ook naar de dienstdoende MKA-chirurg als: de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
- Als de pijn na 5 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
- Bij koorts hoger dan 38.5 graden Celsius. In dat geval kan sprake zijn van een ontsteking. Eventueel schrijft de chirurg u antibiotica voor. Mocht er een abces zijn ontstaan, dan moet een nieuw sneetje worden gemaakt om het pus eruit te laten.
Versie: 12 februari 2020
Praktische informatie Voor u
Eerste afspraak
8 weken
|