Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Bloedverlies begin van de zwangerschap of bij een miskraam (behandeling)

Bloedverlies begin van de zwangerschap of bij een miskraam (behandeling)

U heeft last van bloedverlies in het begin van de zwangerschap (tot en met 16 weken). Uw huisarts of verloskundige stuurt u daarom door naar het Martini Ziekenhuis. U kunt bij ons direct terecht voor onderzoek om te achterhalen waarom u bloed verliest. Blijkt u helaas een miskraam te hebben? Hier kunt u helemaal niets aan doen. Ook medisch kunnen we een miskraam niet voorkomen. Wij staan natuurlijk wel voor jullie klaar met een mogelijke behandeling en nazorg.

Onderzoek

U krijgt verschillende onderzoeken. Er wordt een inwendige echo gemaakt. De gynaecoloog bekijkt zo nodig de baarmoedermond en doet inwendig onderzoek. Met de echo kan de gynaecoloog zien of de zwangerschap afgebroken is. Deze onderzoeken zijn nodig om een mogelijke miskraam te bevestigen.

Behandeling

Bij een miskraam kunt u kiezen tussen afwachten op het spontaan doorzetten van de miskraam. Een miskraam opwekken met medicijnen. Of het zwangerschapsweefsel laten weghalen met een curettage. Bij een curettage maken we de baarmoeder schoon.

Spontane miskraam

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit langer. Het kan zelfs tot een paar weken duren. Bij een miskraam heeft u last van een krampende pijn in de baarmoeder. Ook is er meer bloedverlies. De pijn verdwijnt direct na de miskraam. Het bloedverlies wordt ook snel minder. U kunt dit vergelijken met de laatste dagen van uw menstruatie.

Afwachten kan geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan het wachten emotioneel zwaar zijn. Als u dat wilt, kan de miskraam worden opgewekt door tabletten. Soms is na een spontane miskraam alsnog een curettage nodig om het achtergebleven weefsel weg te halen. Zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is, kunt u nog zwangerschapsverschijnselen hebben.

Behandeling met medicijnen

U kunt ook kiezen voor een behandeling met medicijnen. Deze medicijnen heten misoprostol. Misoprostol heeft een hoge succeskans op een complete miskraam (80%).

U gebruikt misoprostol gewoon thuis. U moet 4 tabletten in een keer (800 μg) zo hoog mogelijk vaginaal in brengen. U kunt zelf kiezen of u dit ’s morgens of liever ’s avonds doet. Na enkele uren kunt u al buikkrampen krijgen. De verwachting is dat de miskraam binnen 24 uur optreedt. Als dit niet het geval is, kunnen we u een tweede keer 4 tabletten geven. Op de polikliniek krijgt u in totaal 8 tabletten mee. Het kan zijn dat de tabletten naar buiten komen. Dit is niet erg. De werkzame stof is dan al door het lichaam opgenomen.

Misoprostol is werkzaam en veilig, maar is nog niet geregistreerd voor de behandeling van een miskraam. Het is geregistreerd als maagbeschermer. Het middel wordt wereldwijd veel gebruikt, is uitgebreid onderzocht en bewezen veilig voor het opwekken van een miskraam. Ongeveer een week na inbrengen van de misoprostol komt u voor controle terug op de polikliniek. Mocht u eerder de miskraam hebben doorgemaakt, neem dan contact op met de polikliniek. Met de echo controleert de gynaecoloog of de miskraam compleet is en de baarmoeder holte leeg is. Het kan zijn dat u geen spontane miskraam heeft gehad. Dan kunnen we alsnog nog een curettage voor u inplannen.

Curettage

Als u niet in onzekerheid wilt afwachten, is een curettage mogelijk. Hierbij verwijdert de gynaecoloog met een dun buisje of schrapertje (curette) via de vagina het zwangerschapsweefsel. U kunt kiezen of u dit onder narcose wilt (algehele verdoving), onder een roesje (sedatie) of met een plaatselijke verdoving. Met uw arts bespreekt u uw wensen en de voor- en nadelen van deze behandeling. De arts bespreekt ook de mogelijke risico’s met u. Samen maakt u uiteindelijk de beslissing.

Herstel na een spontane miskraam, medicatie of curettage

U herstelt meestal snel na een spontane miskraam of curettage. U kunt nog 1 tot 6 weken wat last hebben van bloedverlies en een bruinige afscheiding. Het is verstandig om te wachten met vrijen tot het bloedverlies helemaal over is. Meestal wordt u 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld.

In een aantal situaties moet u de arts of verloskundige waarschuwen. Bij hevig en langdurig bloedverlies (meer dan bij een gewone menstruatie). En als u klachten heeft, zoals duizeligheid of flauwvallen. Als de krampende pijn of het hevig bloedverlies blijven aanhouden, kan er nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder gebleven zijn. Vaak is dan een (nieuwe) curettage nodig. Ook als u koorts heeft (een temperatuur hoger dan 38 graden) moet u uw arts of verloskundige bellen.

Nazorg

Na een miskraam kunt u een pittige tijd hebben. U voelt zich misschien vooral verdrietig. Of juist schuldig of boos. Een miskraam is soms moeilijk te geloven. Ook een gevoel van leegte komt veel voor. Het is lastig aan te geven hoeveel tijd u nodig heeft om de miskraam te verwerken. Het is in ieder geval verstandig om over uw gevoelens te praten met uw partner, familie, vrienden of arts.

Na een miskraam kunt u weer zwanger worden. U hoeft hiermee niet te wachten. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed. Ook als u meer dan 1 miskraam heeft gehad. Een miskraam is nooit te voorkomen. Wel kan het prettig zijn om met uw arts af te spreken dat u bij een volgende zwangerschap een vroege (inwendige) echo krijgt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.