Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Bijschildklierscintigrafie

Bijschildklierscintigrafie

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan of een (of meerdere) van uw bijschildklieren te hard werkt en daardoor een storing veroorzaakt in het kalkgehalte van uw bloed. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk.

Wel is het belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

 • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen;
 • bepaalde aandoeningen heeft;
 • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd. Als u moet stoppen, neemt u de medicijnen dan mee naar het ziekenhuis, zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Geef dat dan op tijd door, in ieder geval voor de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Als u borstvoeding geeft, moet u dit 24 uur staken vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Als u flesvoeding geeft, vragen we u dit vooraf aan te geven. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.


Het onderzoek

U komt op een onderzoeksbed te liggen waar u een radioactieve vloeistof via een infuusnaald in een ader van uw arm gespoten krijgt. Na een inwerktijd van 15 minuten wordt er een foto gemaakt van 5 minuten. Aansluitend wordt een tweede radioactieve vloeistof ingespoten en worden meteen weer foto’s gemaakt. Dit duurt 20 minuten. Het is belangrijk om vanaf het maken van de eerste foto in dezelfde houding te blijven liggen. Na deze serie foto’s wordt de infuusnaald verwijderd en mag u van het onderzoeksbed af. Na ongeveer 1 uur worden er weer foto’s gemaakt waarbij de camerakoppen om u heen draaien. Aansluitend wordt er nog een opname gemaakt, waarbij röntgenstralen worden gebruikt. Gedurende deze scan is het niet mogelijk om andere personen mee te nemen. Daarna wordt nog een foto van 10 minuten gemaakt. De tweede serie foto’s duurt in totaal ongeveer 60 minuten. U hoeft tussen het maken van de eerste en tweede serie foto’s niet op de afdeling te blijven.


Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. Het is wel van belang dat u zich aan de onderstaande leefregels houdt.

• Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 24 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.

 • U kunt op eigen gelegenheid naar huis.
 • U mag gewoon eten en drinken.
 • Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan zo weinig mogelijk op schoot gedurende de eerste 12 uur na het onderzoek in verband met nog aanwezige straling.
 • Drink na het onderzoek (verspreid over de rest van de dag) ongeveer 4 glazen extra vocht.
 • U kunt uw werkzaamheden zonder problemen hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.


Bijwerkingen

De hoeveelheid radioactieve straling die gebruikt wordt en de vrijkomende röntgenstraling is gering en medisch verantwoord. De radioactieve stof verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. U merkt niets van de radioactieve vloeistof.


Contact

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Nucleaire geneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.