Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Beweegprogramma hartrevalidatie

Hartrevalidatie beweegprogramma

Hartrevalidatie is bedoeld voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad, een dotteroperatie of een hartoperatie hebben ondergaan. De hartrevalidatie vindt plaats op de afdeling Fysiotherapie en staat onder leiding van twee fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben op dit terrein. De revalidatie is twee keer per week één uur en duurt gemiddeld 6 weken.

Voorbereiding

Ongeveer drie weken na uw opname heeft u een gesprek op de Post Event Poli. Tijdens dit gesprek met de cardioconsulent wordt de mogelijkheid voor deelname aan het hartrevalidatieprogramma besproken. Zes weken na een hartoperatie kunt u starten met hartrevalidatie. Voor u start met de revalidatie doet u een fietstest op de functieafdeling. We meten dan uw maximale inspanningsvermogen bij aanvang van het programma. Aan de hand van deze gegevens kan er een gepaste training voor u opgesteld worden. Tijdens de eerste bijeenkomst met de fysiotherapeut heeft u een intakegesprek, waarin u een aantal vragen krijgt voorgelegd. In overleg met u worden de doelen van uw hartrevalidatie vastgesteld en krijgt u de afspraken mee voor de trainingsdagen.

Doel

Het algemene doel van hartrevalidatie is dat u zo optimaal mogelijk kunt functioneren op lichamelijk, psychisch en sociaal terrein. Het belang van bewegen staat daarbij voorop. Deze algemene doelstelling kunnen we onderverdelen in een aantal subdoelen:

  • verbetering van uw conditie;
  • bewegen zonder angst;
  • verkrijgen van inzicht in risicofactoren;
  • uw eigen fysieke grenzen leren kennen.

Uw persoonlijke doel stellen we gezamenlijk vast tijdens het eerste gesprek.

Training

De fysiotherapeut kan gebruikmaken van verschillende oefeningen of werkwijzen. De keuze hangt af van uw specifieke situatie. Mogelijkheden zijn:

  • fietsen op een hometrainer waarbij uw hartslag en bloeddruk geregistreerd worden;
  • sport en spel;
  • ontspanningsoefeningen.

Het beweegprogramma is 2x per week 1 uur en duurt gemiddeld 6 weken. De training vindt meestal plaats in groepen van vijf tot tien personen. Deze zogenaamde ‘instroomgroepen’ wisselen van samenstelling. Tijdens de revalidatie draagt u gemakkelijk zittende kleding en schoenen voor binnengebruik (geen zwarte zolen). Er is gelegenheid om na afloop te douchen. Handdoeken zijn aanwezig.

Evaluatie

Tijdens de hartrevalidatie bekijken we of de doelen zijn gehaald of bijgesteld moeten worden. Na beëindiging van het revalidatieprogramma rapporteert de fysiotherapeut aan de cardioloog en de huisarts. U krijgt een advies over de manier waarop u uw conditie kunt behouden of verbeteren. U maakt zelf nog een afspraak op de functieafdeling voor een afrondende fietstest.

Versie: 20 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
2 weken
Specialisme: Fysiotherapie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.