Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Bevolkingsonderzoek borstkanker

Bevolkingsonderzoek borstkanker

In Nederland krijgt 1 van de 8 vrouwen borstkanker. Vooral onder vrouwen van 50 tot 75 jaar komt borstkanker vaak voor. Borstkanker vroeg ontdekken zorgt ervoor dat meer vrouwen genezen. Daarom nodigt de overheid u iedere 2 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek. Een gratis onderzoek om uw borsten te laten checken.

Tijdens het bevolkingsonderzoek krijgt u een mammografie. Is er een vermoeden van borstkanker? Dan kan uw huisarts u verwijzen naar het Martini Borstcentrum voor onderzoek en de beste zorg.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Ieder jaar doen ongeveer 900.000 vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek. Of u meedoet bepaalt u zelf. Maar het is wel heel verstandig om te doen. Het onderzoek krijgt u aangeboden door de overheid en is gratis.

Borstkanker vroeg ontdekken

Borstkanker komt vaak voor, en we willen er graag zo vroeg mogelijk bij zijn. Door het bevolkingsonderzoek kunnen we borstkanker al vroeg ontdekken. Zelfs voordat u klachten krijgt, het kunt voelen of zien. En als we er op tijd bij zijn, is de kans om weer beter te worden groter. Door het bevolkingsonderzoek overlijden ieder jaar 775 vrouwen minder aan borstkanker.

Het onderzoek

Voor het onderzoek naar borstkanker komt u meestal naar een hiervoor ingerichte bus bij u in de buurt. In de bus onderzoekt een speciaal screeningsteam uw borsten door röntgenfoto’s te maken. Dat noemen we mammografie. Hierop kan de arts afwijkingen in uw borst zien. Lees meer over Mammografie, wat kunt u verwachten?
Bent u al onder controle voor uw borsten, heeft u borstkanker gehad of is er in het laatste halfjaar een borstfoto gemaakt? Overleg dan met uw huisarts of arts wanneer u weer aan het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt meedoen.

De uitslag

U ontvangt binnen 10 werkdagen een brief met de uitslag. Als er geen afwijkingen zijn gevonden, ontvangt u over 2 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
Soms ziet de screeningsorganisatie wél afwijkingen. Of is de mammografie moeilijk te beoordelen. Dan is meer onderzoek nodig in het ziekenhuis. U kunt dan bij uw huisarts een verwijzing vragen naar het Martini Borstcentrum.

Meer informatie

Het kan zijn dat u vragen heeft over het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met persoonlijke vragen kunt u altijd terecht bij uw huisarts.
Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over het bevolkingsonderzoek. En ook antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Borstcentrum Oncologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.