Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Beademing via een tracheostoma

Beademing via een tracheostoma

In plaats van de tube kan een tracheostoma worden aangelegd. Dit is een opening van de luchtpijp in de hals. De intensivist legt de contactpersoon en zo mogelijk de patiënt uitgebreid uit waarom besloten is tot een tracheostoma.

Behandeling

Voor het maken van de opening is een kleine operatie nodig: een zogenaamde tracheotomie. De ingreep gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer. Het aanleggen van het tracheostoma gebeurt door een sneetje te maken tussen de adamsappel en het bovenste gedeelte van het borstbeen.

Vervolgens plaatst de chirurg een buisje in de luchtweg. Dit buisje heet tracheacanule. De tracheacanule vervangt de tube die via de mond was ingebracht. De beademingsmachine kan nu aangesloten worden op de tracheacanule.

Communicatie

Om te kunnen spreken moet er lucht langs de stembanden kunnen stromen. Dit is bij het gebruik van een tracheostoma niet altijd mogelijk. De volgende tips maken contact vaak toch mogelijk: Stel gerichte vragen waarop uw familielid/naaste met ja knikken of nee schudden kan antwoorden; Stimuleer uw familielid/naaste om te schrijven (mits dit niet te vermoeiend is) of maak gebruik van een tablet.

Beloop

De reden om een tracheostoma aan te leggen, bepaalt ook wanneer de tracheacanule definitief wordt verwijderd. Het verwijderen van de canule gebeurt op de afdeling Intensive Care. De canule wordt pas verwijderd als de persoon volledig zelfstandig kan ademen en ook weer goed zijn eigen slijm kan ophoesten.

Na het verwijderen van de tracheacanule wordt de opening afgeplakt en verbonden. De opening in de hals sluit vanzelf. Dit duurt ongeveer 1 tot 3 dagen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Intensive Care (verpleegafdeling)
Bezoek is op de IC de hele dag mogelijk. Dit gaat in overleg met de IC-verpleegkundige.
Tel.: (050) 524 6540. Bij vragen kunt u altijd bellen, u wordt doorverbonden met de verpleegkundige op de kamer van uw familielid/naaste.
Routenummer: 3.3

Specialisme: Intensive Care

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.