Intensive Care (verpleegafdeling)
Bezoek is op de IC de hele dag mogelijk. Dit gaat in overleg met de IC-verpleegkundige.
Tel.: (050) 524 6540. Bij vragen kunt u altijd bellen, u wordt doorverbonden met de verpleegkundige op de kamer van uw familielid/naaste.
Routenummer: 3.3
Beademing via een tracheostoma
In plaats van de tube kan een tracheostoma worden aangelegd. Dit is een opening van de luchtpijp in de hals. De intensivist legt de contactpersoon en zo mogelijk de patiënt uitgebreid uit waarom besloten is tot een tracheostoma.
Behandeling
Voor het maken van de opening is een kleine operatie nodig: een zogenaamde tracheotomie. De ingreep gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer. Het aanleggen van het tracheostoma gebeurt door een sneetje te maken tussen de adamsappel en het bovenste gedeelte van het borstbeen.
Vervolgens plaatst de chirurg een buisje in de luchtweg. Dit buisje heet tracheacanule. De tracheacanule vervangt de tube die via de mond was ingebracht. De beademingsmachine kan nu aangesloten worden op de tracheacanule.
Communicatie
Om te kunnen spreken moet er lucht langs de stembanden kunnen stromen. Dit is bij het gebruik van een tracheostoma niet altijd mogelijk. De volgende tips maken contact vaak toch mogelijk: Stel gerichte vragen waarop uw familielid/naaste met ja knikken of nee schudden kan antwoorden; Stimuleer uw familielid/naaste om te schrijven (mits dit niet te vermoeiend is) of maak gebruik van een tablet.
Beloop
De reden om een tracheostoma aan te leggen, bepaalt ook wanneer de tracheacanule definitief wordt verwijderd. Het verwijderen van de canule gebeurt op de afdeling Intensive Care. De canule wordt pas verwijderd als de persoon volledig zelfstandig kan ademen en ook weer goed zijn eigen slijm kan ophoesten.
Na het verwijderen van de tracheacanule wordt de opening afgeplakt en verbonden. De opening in de hals sluit vanzelf. Dit duurt ongeveer 1 tot 3 dagen.
Versie: 12 februari 2020