Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Beademing via een masker (Intensive Care)

Beademing via een masker

Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC) en krijgt ondersteuning bij de ademhaling. Er is gekozen voor beademing met een masker. Dit wordt ook wel non-invasieve beademing genoemd. Non-invasief wil zeggen dat er geen beademingsbuisje in de luchtpijp wordt geplaatst.

Het masker is met banden strak over het gezicht aangebracht en met een slang verbonden met het beademingsapparaat dat naast het bed staat. Via de slang blaast het apparaat lucht en zuurstof in het masker op het moment dat de patiënt wil inademen.

De ademhalingsondersteuning is zó ingesteld dat de longen voldoende lucht en zuurstof krijgen met de minst mogelijke inspanning voor uw familielid/naaste. In het begin zal het even wennen zijn, maar doorgaans biedt de beademing snel verlichting.

Bewaking

De beademingsapparatuur zorgt -naast ondersteuning van de ademhaling- voor bewaking van een aantal ademhalingsfuncties. Wij stellen de apparatuur in op bewakingsgrenswaarden. Wanneer die waarden worden overschreden, geeft de beademingsmachine een alarmsignaal af. Dit is normaal en wil niet altijd zeggen dat er iets mis is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als uw familielid/naaste veel probeert te praten via het masker.

Communicatie

Praten met het masker op is wel mogelijk maar kan vooral in het begin van de behandeling de beademing verstoren. Daarnaast is praten soms erg inspannend en vermoeiend voor uw familielid/naaste.

Extra zorg

De verpleegkundigen verzorgen regelmatig de ogen, de huid van de neus, de lippen en mond van uw familielid/naaste. Door lekkage van lucht langs het masker kan namelijk irritatie van de ogen ontstaan. Door het masker kan de huid van de neusrug beschadigen.

Wat u kunt doen?

Het bieden van afleiding in de periode dat uw familielid of naaste wakker is, wordt meestal erg gewaardeerd. U kunt op de volgende manieren afleiding bieden:

  • Praten over gewone dagelijkse dingen.
  • Muziek meenemen.
  • Foto’s meenemen van familieleden, geliefden of huisdieren.
  • Voorlezen/luister-CD meenemen.

Beloop

Als de toestand en conditie van uw familielid/naaste verbetert dan kan hij/zij weer zonder masker ademen. De ademhalingsondersteuning wordt dan in stapjes afgebouwd. De tijdsduur van de beademing of het ontwennen van de beademing is voor elke patiënt verschillend. Er is geen algemene richtlijn voor te geven.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Intensive Care (verpleegafdeling)
Bezoek is op de IC de hele dag mogelijk. Dit gaat in overleg met de IC-verpleegkundige.
Tel.: (050) 524 6540. Bij vragen kunt u altijd bellen, u wordt doorverbonden met de verpleegkundige op de kamer van uw familielid/naaste.
Routenummer: 3.3

Specialisme: Intensive Care

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.