Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Ballon Enteroscopie (inwendig onderzoek dunne darm)

Ballon Enteroscopie (inwendig onderzoek dunne darm)

Een Ballon Enteroscopie is een inwendig onderzoek van het slijmvlies van de dunne darm. De maag-darm-leverarts voert dit onderzoek uit met een soepele en bestuurbare slang (een enteroscoop). Deze wordt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, via de mond of via de anus ingebracht. In de scoop zit een videocamera en een lichtbron. Met deze scoop kan een groot deel van de dunne darm worden bekeken

Bij de ballon enteroscopie wordt gebruik gemaakt van een soepele kunstof buis (overtube) met een ballon die over de scoop geschoven wordt. Door het afwisselend opblazen en leeg laten lopen van de ballon kan de enteroscoop door de dunne darm heen worden geschoven. Op deze manier is het mogelijk om verder
in de dunne darm te komen en kunnen eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen worden ontdekt.

Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn om een stukje weefsel weg te halen (biopt) voor nader onderzoek. Ook kan het nodig zijn tijdens het onderzoek een behandeling te verrichten. Dit gebeurt met een speciaal instrument via de scoop.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een Ballon Enteroscopie (inwendig onderzoek dunne darm). 

 • Heeft u een pacemaker of ICD? Meld dit aan de arts die u voor dit onderzoek heeft doorverwezen en aan de arts die het onderzoek uitvoert. Mogelijk moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw specialist soms enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Gebruikt u ‘staaltabletten’ (Ferrofumaraat, Ferrogradumet)? Dan moet u daarmee vanaf 7 dagen voor het onderzoek stoppen.
 • Gebruikt u insuline of tabletten vanwege diabetes mellitus? Dan dient u de dosering aan te passen, omdat u op de dag van het onderzoek maaltijden overslaat. U heeft hierover een folder met instructies gekregen.

Onderzoek via de mond
Het onderzoek kan alleen goed en veilig uitgevoerd worden als uw slokdarm, maag en bovenste deel van de dunne darm leeg zijn. Daarom moet u voor het onderzoek nuchter zijn en mag u:

 • wanneer het onderzoek vóór 13.00 uur plaats vindt vanaf 24.00 uur ‘s nachts niet meer eten en drinken.
 • wanneer het onderzoek ná 13.00 uur plaats vindt ’s ochtends vóór 07.00 uur nog wel een licht ontbijt nemen. Dat wil zeggen 2 beschuiten en 2 kopjes thee, koffie (zonder melk) of water. Na 07.00 uur mag u niet meer eten en drinken.

Onderzoek via de anus
De dikke darm en het onderste deel van de dunne darm zijn alleen goed en veilig te beoordelen als deze schoon zijn. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk. Voor dit onderzoek krijgt u het laxeermiddel MOVIPREP® of een recept hiervoor mee. Dit recept kunt u inleveren bij uw eigen apotheek. De instructies die u krijgt om de darm te ledigen ontvangt u in een aparte folder ‘Darmreiniging’. Volg deze nauwkeurig op. We vragen u de eventuele aanvullende informatie van uw behandelend arts op te volgen.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt onder lichte sedatie (roesje). Bij een roesje krijgt u via een infuusnaaldje een slaapmiddel (Midazolam) en/of een sterke pijnstiller (Fentanyl) toegediend. Door de medicatie kunt u slaperig worden en ontspannen. Het is geen narcose. Met het geven van de medicatie wordt geprobeerd het ongemak dat kan ontstaan tijdens het onderzoek, zoveel mogelijk te beperken.

Houd bij een roesje rekening met onderstaande:
• Na het onderzoek mag u 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel dus vooraf het vervoer naar huis.
• Laat u door uw begeleider ophalen uit de wachtkamer van het Endoscopiecentrum (route 0.5).
• Het roesje kan geheugenverlies op de dag van het onderzoek veroorzaken.
• Eenmaal thuis kunt u de hele dag minder fit en alert zijn.
• Wij raden aan om geen belangrijke afspraken te maken op de dag van het onderzoek.
• Wij raden dringend af de eerste 24 uur gevaarlijke machines te bedienen.

Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gereden. Hier vindt het onderzoek plaats. U wordt klaargelegd voor het onderzoek en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden. De arts stelt u nog een aantal vragen en dient het roesje toe.

De scoop wordt afhankelijk van het te beoordelen gebied via de mond of de anus ingebracht. De slang wordt langzaam opgevoerd en door het opblazen en weer leeg laten lopen van de ballon op de overtube kan de enteroscoop door de dunne darm heen worden geschoven. De arts kan op deze wijze een groot deel van de dunne darm bekijken. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn om een stukje weefsel weg te halen (biopt) voor nader onderzoek. Ook kan het nodig zijn om tijdens het onderzoek een behandeling uit te voeren. Dit is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ruim een uur. Als het onderste deel van de dunne darm ook bekeken moet worden, dan duurt het onderzoek langer.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de dagverpleging. Als u een roesje heeft gekregen duurt het gemiddeld 1,5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent. U krijgt wat te eten en te drinken en het infuusnaaldje wordt verwijderd.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein. Voordat u kiest voor dit onderzoek kunt u de risico’s altijd met uw arts bespreken.

Uitslag

U krijgt of een gesprek met de arts of een formulier mee naar huis met de uitslag. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is niet meteen beschikbaar, dit gaat via uw huisarts of de behandelend arts neemt hier contact met u over op.

Versie: 6 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Endoscopiecentrum
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 61 61
E-mail: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.5

Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum. U bent doorverwezen door:

 • Een maag-darm-leverarts. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5940.
 • Een internist. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5870.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.