Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Badbevalling

Badbevalling

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te bevallen in bad. Zo’n waterbevalling helpt bij het opvangen van de weeën. Ook in het Martini Ziekenhuis hebben we een bevalbad. En die is voor bijna alle aanstaande moeders te gebruiken. Of een bevalling in bad bij u past, is heel persoonlijk. Het is goed om te weten wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een badbevalling?

Voor een badbevalling wordt een speciaal bevalbad gebruikt. Dit bad is rond en groter dan een bad thuis. Het wordt gevuld met warm water. De warmte zorgt voor meer ontspanning. Daardoor kan de bevalling sneller en makkelijker gaan. Dat blijkt ook uit onderzoek. Want wie ontspannen is, maakt meer endorfine aan. Dit stofje zorgt voor minder pijn. Weeën zijn zo vaak beter op te vangen.

Bij de eerste weeën kunt u al in het bad gaan liggen. U kunt ervoor kiezen om uw kind in bad geboren te laten worden. Dat is voor baby’s een prettige overgang vanuit de baarmoeder. Maar u kunt natuurlijk ook weer uit bad gaan als u dat liever heeft. Bijvoorbeeld tijdens de ontsluitingsfase of als u persdrang voelt. Het is maar net waar u zich het meest prettig bij voelt. Of wat volgens de verloskundige op dat moment het meest verstandig is om te doen.

Voordelen van een badbevalling

Naast de ontspannende werking van het warme water heeft een badbevalling meer voordelen:

  • In het water heeft u meer bewegingsvrijheid. Het is makkelijker om anders te gaan liggen of zitten als u dat fijn vindt.
  • Als u dat wenst kan uw partner mee in bad. Of hij kan ervoor zorgen dat het water een prettige temperatuur houdt.

Nadelen van een badbevalling

  • Een bevalbad is groot en neemt daardoor thuis veel ruimte in.
  • Het is mogelijk om een bevalbad te kopen of te huren. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.
  • U heeft daarnaast ook een speciale steriele set nodig. Met een waterslang, een schepnetje voor als er misschien ontlasting in het water komt en een binnenhoes.
  • Het duurt even voordat het bad vol genoeg is.

Een badbevalling in het Martini Ziekenhuis

Ook in het Martini Ziekenhuis kunt u in bad bevallen. We gebruiken hetzelfde soort bevalbad als verloskundigen gebruiken bij een thuisbevalling. Bevallen in bad is eigenlijk mogelijk voor alle vrouwen. Voor vrouwen met rugklachten of bekkeninstabiliteit raden we het zelfs aan. 

Bevalt u met een medische indicatie? Dan hangt het van uw situatie af of een badbevalling mogelijk is. Dit geldt ook als u tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt. U kunt dit bespreken met uw arts of verloskundige. We kunnen met een draadloos CTG de hartslag van uw baby goed in de gaten houden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het medisch verstandig blijft.

Bij een badbevalling in ons ziekenhuis hoeft u alleen de kostprijs voor een steriele set te betalen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Gaat u binnenkort bevallen in het Martini Ziekenhuis? Volg dan ons Instagram account verloskunde_martinizh

Via IGTV kun je livestreams terugkijken met informatie over de bevalling en borstvoeding. Ook kun je een digitale rondleiding volgen over de verloskamers. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.