Plastische Chirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5980
E-mail:
pch@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6
Arthrose van de duimbasis
Artrose van de duimbasis begint bij pijn bij het vastpakken van voorwerpen met de duim en vingers. Bijvoorbeeld het openen van potjes of het autoportieren het omdraaien van sleutels. Het bewegen van de duim en vingers wordt steeds moeilijker en pijnlijker. Als de aandoening vroeg wordt ontdekt, kunnen de symptomen van de aandoening meestal verdwijnen met niet-operatieve maatregelen zoals bewegingsbeperking, een spalkje of geneesmiddelen die de zwelling tegengaan. In ernstige gevallen is een operatie noodzakelijk.
Voorbereiding op de operatie
- Preoperatief spreekuur: Eén tot drie maanden voor de operatie vindt een vooronderzoek plaats, het preoperatief spreekuur. U ontvangt hiervoor een schriftelijke oproep van de Operatieplanning. Bij de brief krijgt u de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. We verzoeken u de vragenlijst ingevuld mee te nemen naar het spreekuur. Hoe u zich verder voor kunt bereiden op deze afspraak leest u in de folder.
- Medicijngebruik: Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals Sintrom of Ascal, meld dit dan tijdens het spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk tijdelijk met deze medicijnen stoppen. Eén dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.
- Nuchter zijn: Als u opgenomen wordt op de dag van de operatie, is het van belang dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Wat dit voor u betekent en wat u wel/niet mag eten en drinken, staat in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. De gang van zaken bij dagbehandeling vindt u in de folder Dagbehandeling. Deze folder ontvangt u ook thuis.
- Vervoer regelen: U mag zelf niet rijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit heeft niet alleen met de verdoving te maken, maar ook met de geopereerde hand die in een gipsverband zit. U bent dan niet verzekerd. Zorgt u dus tijdig voor vervoer naar huis. Ongeveer 2 uur na de operatie mag u onder begeleiding naar huis. Een enkele keer is een langere opnametijd nodig. De plastisch chirurg beoordeelt dit.
- Kleding en sieraden: Eventuele sieraden aan de te opereren hand doet u voor de operatie af. Na de operatie wordt er een gipsverband aangelegd. U kunt daarom het beste kleding dragen met wijde mouwen.
De operatie
De dag van de operatie komt u naar de afdeling Dagbehandeling. Kort voor de operatie wast en borstelt u op de afdeling uw hand goed schoon vanwege de hygiëne. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder sedatie (roesje). Een strakke band om uw bovenarm blijft de hele operatie opgepompt. Deze zorgt ervoor dat er geen bloed in de arm stroomt. Op die manier heeft de plastisch chirurg geen hinder van bloed in het operatiegebied. De plaats van de snee wordt afgetekend met inkt. Bij de operatie wordt het kleine handwortelbeentje verwijderd. Zo wordt het schuren van de botten over elkaar voorkomen, wat de pijn verlicht. De beweeglijkheid blijft daarbij zoveel mogelijk behouden. Op de plaats van het verwijderde handwortelbeentje wordt een stuk opgerold stukje pees achtergelaten. Deze pees haalt de plastisch chirurg uit uw onderarm. Na het hechten van de wond krijgt u een gipsspalk.
Na de operatie
Na de operatie gaat komt u terug op de afdeling Dagbehandeling. Er zijn een paar leefregels na de operatie:
- Uw arm komt in een draagdoek. De eerste week moet u de arm in de draagdoek dragen. Beweeg uw vingers zoveel mogelijk.
- Als u pijn heeft, dan kunt u paracetamol nemen.
- Reik met de geopereerde hand af en toe ver boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en het voorkomt dat de schouder en elleboog stijf worden. Het is goed om te weten dat u door deze bewegingen geen schade aan uw hand kunt veroorzaken.
- Het verband moet wel droog blijven: bij het douchen of baden kunt u er een plastic zak om doen.
De gipsspalk wordt na een week door de gipsverbandmeester vervangen door een kunststofgips. Na nog eens twee weken wordt dit kunststof gips weer verwijderd en krijgt u een afneembare brace aangemeten, waarna u aansluitend gezien wordt door een handtherapeut. De handtherapeut informeert u over het verdere verloop van de revalidatie en geeft u oefeninstructies. - Zes weken na de operatie wordt een controleafspraak bij de plastisch chirurg gemaakt.
Complicaties
Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen, zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de duim kunnen bij een operatie beschadigen, waardoor een gedeeltelijke gevoelsstoornis ontstaat. Een niet veel voorkomende complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring, zweten van de hand en stijfheid in de vingers. Deze afwijking moet vroegtijdig worden behandeld om functiestoornissen te voorkomen. Neemt u bij klachten daarom direct contact op met de polikliniek Plastische chirurgie.
Praktische informatie Voor u
Eerste afspraak
1 week
|