Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Acute behandeling van brandwonden

Acute behandeling van brandwonden

Opname op de gesloten afdeling van het brandwondencentrum voor zeer specifieke zorg en behandeling van ernstige brandwonden.

U bent vanwege een verbranding onder behandeling in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis (1 van de 3 Nederlandse brandwondencentra). De grootte, de diepte, de plaats(en) van de brandwonden, bijkomende letsels en uw leeftijd bepalen de ernst van de verbranding en de wijze van behandeling. Bij een lichte verbranding bent u poliklinisch onder behandeling, bij een ernstige verbranding bent u opgenomen op een van de verpleegunits van het Brandwondencentrum.

Brandwondenteam

U krijgt zorg van een multidisciplinair brandwondenteam. De medische behandeling is in handen van diverse specialisten: de brandwondenarts, chirurgen, plastisch chirurg, internist, longarts, intensivist, en voor kinderen ook de kinderarts. Gespecialiseerde verpleegkundigen dragen zorg voor de verpleegkundige behandeling.

Psychische begeleiding is mogelijk door de klinisch psycholoog, psychiater, verpleegkundig consulent, een nurse practitioner en (voor kinderen) een pedagogisch medewerker. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten en de revalidatiearts bieden ondersteunende behandelingen.

Verder bestaat het team uit secretaresses, medewerkers huishoudelijke dienst, de voedingsassistente, de diëtist, de ziekenhuishygiënist, de medisch microbioloog en de anesthesist.

Beoordeling

Bij uw aankomst in het Brandwondencentrum zal de arts eerst de ernst van uw verbranding bepalen. Zo nodig worden eerst uw ademhaling, pols en bloeddruk gecontroleerd. Daarna volgt onderzoek van de brandwonden, waarbij de diepte van de brandwonden en de omvang van de verbranding worden beoordeeld.

De arts voert zo nodig een algemeen lichamelijk onderzoek uit en/of laat aanvullend onderzoek doen (röntgenfoto’s, bloedonderzoek). Bij een ernstige verbranding wordt via een tekening genoteerd waar de brandwonden zich op uw lichaam bevinden. Ook worden er digitale foto's van de wonden gemaakt. Aansluitend zal de arts, eventueel in overleg met het brandwondenteam, een behandelplan voor u opstellen.

Behandelingen

De ernst van de verbranding bepaalt de behandeling van de brandwond(en). Brandwonden zijn in te delen naar drie verbrandingsgraden.

  • Bij een eerstegraads verbranding is de huid rood, warm en gezwollen en pijnlijk. Deze verbranding geneest spontaan binnen enkele dagen. Behandeling in een ziekenhuis is niet nodig.
  • Bij een tweedegraads verbranding is de bovenste laag van de huid aangetast. De huid is rood, warm en gezwollen, pijnlijk en er treedt blaarvorming op. Na een behandeling met een zalf of een speciaal verbandmiddel genezen deze brandwonden meestal vanzelf. Deze behandeling vindt doorgaans poliklinisch plaats. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond kan al binnen een week genezen zijn. Een diepe tweedegraads brandwond kan soms na zes weken nog vanzelf genezen. Diepe tweedegraads brandwonden laten een litteken achter.
  • Bij een derdegraads verbranding is de huid over de gehele dikte verloren gegaan. De huid is witgeel tot bruinzwart. Er is geen pijn. Dit is een gevaarlijke situatie waarbij u direct opgenomen wordt in het ziekenhuis of in een brandwondencentrum. Derdegraads brandwonden komen altijd in combinatie met eerste- of tweedegraads verbranding voor. Ze kunnen alleen genezen door een operatie en een huidtransplantatie. Deze wonden laten altijd littekens achter.

Opname

Bij ziekenhuisopname hanteren we enkele voor u beschermende maatregelen, omdat uw huid door de verbranding een deel van zijn beschermende functies heeft verloren. In normale omstandigheden beschermt de huid tegen infecties, de huid regelt de lichaamstemperatuur en het vocht in het lichaam en bepaalt het uiterlijk (cosmetische functie).

Door beschadiging van de huid ontstaat infectiegevaar (de defecte huid kan bacteriën niet bestrijden), er is kans op vochtverlies (op de plaats van een wond kan de huid het vocht niet ‘vasthouden’) en warmteverlies (doordat de huid de lichaamstemperatuur niet kan ‘vasthouden’). Om de kans op infectie te vermijden, wordt u geïsoleerd verpleegd. Uw behandelaars, het brandwondenteam, maar ook uw bezoekers moeten een aantal hygiëneregels volgen (ten aanzien van kleding, handen wassen en dergelijke).

Om te voorkomen dat u lichaamswarmte verliest, is uw kamer/box extra verwarmd en bevochtigd. De klimaatbeheersing in de kamer neemt zo deels de temperatuurregeling van uw huid over.

Nazorg

Het oplopen van een brandwond is meer dan alleen een wond die behandeld moet worden. Bij een verbranding worden alle organen van het lichaam extra belast en als de brandwond is genezen, gaat uw behandeling nog lang door. Het brandwondenteam verleent niet alleen zorg tijdens uw ziekenhuisopname, maar na ontslag ook poliklinisch. De nurse practitioner en de verpleegkundig consulent zijn hierbij een belangrijke schakel.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.