Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over uw afspraak op de polikliniek? Bel dan rechtstreeks met deze polikliniek. Over uw opname in het ziekenhuis voor onderzoek of operatie, bellen wij u! Voor algemene vragen kunt u bellen met (050) 524 5245.

Veelgestelde vragen over het opstarten van de reguliere zorg

Het Martini Ziekenhuis heeft zich vanaf begin maart intensief gericht op coronazorg. Daarnaast is de acute en oncologische zorg gelukkig doorgegaan. Nu het aantal coronapatiënten daalt, is het ziekenhuis sinds dinsdag 28 april weer begonnen met de planbare zorg. Dat doen we stapsgewijs, omdat dit op een veilige manier moet gebeuren.

Een situatie als deze hebben we nog nooit meegemaakt, waardoor er geen kant en klare draaiboeken klaarliggen voor de opschaling. Dit betekent dat we het wiel ter plekke moeten uitvinden, en hierin is het essentieel de juiste keuzes te maken. Het is immers erg belangrijk dat de opschaling veilig en goed gebeurt.

We kunnen ons voorstellen dat u het spannend vindt om weer naar het ziekenhuis te komen. Hierin kunnen we u geruststellen. U kunt erop vertrouwen dat we alle maatregelen hebben genomen om u te beschermen tegen het coronavirus. Lees in dit document hoe we dat doen.

Omdat we het ziekenhuis vrij moesten maken voor een mogelijke piek in het aantal corona patiënten. Nu de piek in het Noorden uitblijft, is er weer ruimte voor reguliere zorg.

De wachtkamers zijn aangepast met minder zitplaatsen en meer ruimte, er mogen niet teveel mensen tegelijk in de liften, bij kleine trappenhuizen is op- en neergaand verkeer gescheiden, medewerkers gebruiken andere ingangen dan patiënten en bezoekers en het aantal mensen in het ziekenhuis wordt gecontroleerd opgevoerd. Bij het verlenen van zorg waarbij 1,5 meter niet mogelijk is, gebruiken onze medewerkers waar nodig beschermingsmiddelen.

Omdat we willen voorkomen dat mensen met klachten die bij het coronavirus passen het ziekenhuis in gaan. Ook medewerkers met deze klachten blijven thuis.

Net als bij een fysieke afspraak ontvangt u hiervoor een uitnodiging. Telefonisch of per brief. Bij een belafspraak wordt u rond de geplande tijd gebeld door uw behandelaar, met een anoniem nummer. Omdat de exacte tijd niet altijd gegarandeerd kan worden, kan het zijn dat u iets eerder of later wordt gebeld.

Dit wordt bepaald door uw behandelaar. U kunt ervan uitgaan dat we hierin altijd de beste keuze maken, passend bij uw persoonlijke situatie.

We zijn extra alert op patiënten die geopereerd moeten worden, omdat we weten dat zij na de operatie problemen kunnen krijgen als zij het coronavirus bij zich dragen. In de volgende gevallen testen wij patiënten op het coronavirus: ouder dan 18 jaar, bij algehele narcose, bij een verblijf langer dan één nacht en bij een geplande IC. U krijgt van ons bericht over waar en wanneer u getest wordt (drie dagen voor de operatie). U wordt uiterlijk de ochtend ná de test gebeld. Dit is op de dag voordat u wordt geopereerd.

We vragen patiënten dringend om alleen naar een afspraak te komen. We hebben namelijk minder ruimte in wachtkamers en gangen door de 1,5 meter regel. De beperkte ruimte die we hebben, gebruiken we graag om meer patiënten te ontvangen. Omdat we begrijpen dat dit lastig kan zijn, biedt het Martini Ziekenhuis zoveel mogelijk alternatieven. Uw begeleider kan u bij de ingang afzetten (daar is ondersteuning van een gastvrouw mogelijk), en uw naaste kan via de telefoon het gesprek met de arts meeluisteren. Ook is het mogelijk een samenvatting van het gesprek te laten opnemen op uw telefoon door uw arts.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen:

  • patiënten die slecht ter been of slechtziend zijn, mogen een begeleider meenemen;
  • dat geldt ook voor patiënten die naar de Spoedeisende Hulp moeten;

patiënten die 18 jaar of jonger zijn, mogen altijd een begeleider meenemen.

Het Martini Ziekenhuis staat in direct contact met de ziekenhuizen in de regio, de GGD en het RIVM. We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten. In dit filmpje kun je zien welke voorbereidingen we nemen als we een besmette patiënt verzorgen.

In de volgende gevallen testen wij patiënten op het coronavirus: ouder dan 18 jaar, bij algehele narcose, bij een verblijf langer dan één nacht en bij een geplande IC.

Onze horecavoorzieningen zijn voorlopig alleen open voor medewerkers, omdat we willen voorkomen dat het te druk wordt in het ziekenhuis. Voor patiënten en bezoekers die moeten wachten in het Martini Paviljoen (tegenover de receptie), is daar vanaf dinsdag 2 juni een coffeecorner geopend waar koffie en thee verkrijgbaar is (tussen 9.00 en 17.00 uur). Vanuit het Paviljoen kunt u ook wachten in de binnentuin.

Hoest en nies in een papieren zakdoek of in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze na gebruik direct weg. Was regelmatig met water en zeep uw handen, in ieder geval na het hoesten, niezen en/of neus snuiten.

Nee, u mag niet met een (eigen) mondkapje op naar binnen. Alle bezoekers en patiënten worden bij de hoofdingang gescreend op klachten. Heeft u geen klachten? Dan is een mondkapje niet nodig. Bij klachten mag een bezoeker niet naar binnen, ook niet met een mondkapje. Patiënten met een afspraak én klachten geven wij verdere instructies.

Vertegenwoordigers van bedrijven of leveranciers mogen niet naar het Martini Ziekenhuis komen als dat niet strikt noodzakelijk is. Vertegenwoordigers komen meestal in verschillende ziekenhuizen en zijn daarom een extra risico voor verspreiding van het coronavirus.

Op de website corona.steffie.nl legt Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een makkelijke manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Uitleghulp Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

Alle bijeenkomsten met externe deelnemers of patiënten in het Martini Ziekenhuis tot 1 september gaan niet door.

Jazeker, dat wordt vaak erg gewaardeerd! 

Coronavirus: belangrijke informatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft, accepteer je onze cookies.