Aan het laden
 1. Home
 2. Coronavirus: belangrijke informatie
 3. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over uw afspraak op de polikliniek? Bel dan rechtstreeks met deze polikliniek. Over uw opname in het ziekenhuis voor onderzoek of operatie, bellen wij u! Voor algemene vragen kunt u bellen met (050) 524 5245.

Antwoord op uw vragen

Het Martini Ziekenhuis stelt iedereen (patiënten, bezoekers, begeleiders, andere externen) bij binnenkomst een aantal vragen over mogelijke coronaklachten. Lees hier meer.

Uw behandelaar bepaalt of u afspraak een belafspraak of videoconsult wordt. U kunt ervan uitgaan dat we hierin altijd de beste keuze maken, passend bij uw persoonlijke situatie. Net als bij een fysieke afspraak ontvangt u hiervoor een uitnodiging. Telefonisch of per brief. Bij een belafspraak wordt u rond de geplande tijd gebeld door uw behandelaar, met een anoniem nummer. Omdat de exacte tijd niet altijd gegarandeerd kan worden, kan het zijn dat u iets eerder of later wordt gebeld.

Als u in de afgelopen 10 dagen in een land/gebied buiten Nederland bent geweest waar code oranje of rood geldt, dan mag u niet naar het ziekenhuis komen (ook al bent u negatief getest).

Bent u patiënt en moet u noodzakelijk door een arts worden gezien? Geef dan vooraf aan dat u in een risicogebied bent geweest en draag een mondneusmasker (ook als u geen klachten heeft).

Ja, alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht om een mondkapje te dragen in het ziekenhuis. Ook voor medewerkers is het dragen van een mondneusmasker verplicht.

Neem een eigen niet-medische mondkapje mee. Als u geen mondkapje heeft, krijgt u er één uitgereikt bij de ingang. Uw mondkapje doet u op voor binnenkomst en houdt u gedurende het hele bezoek op.

Niet-medische mondkapjes hebben géén CE-markering of een medische claim, zoals ‘for medical use’. 

Waarom is het dragen van een mondkapje in het Martini Ziekenhuis verplicht?
De overheid heeft, in het kader van het bestrijden van de Corona pandemie, iedereen verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Het Martini Ziekenhuis sluit aan bij dit beleid.

Hoe gebruik ik het mondkapje?

 • Zet met schone handen het mondneusmasker op.
 • Draag het mondneusmasker op de juiste wijze (neus, mond en kin zijn bedekt).
 • Raak tijdens het dragen het mondneusmasker niet aan met uw handen; als dat wel gebeurt, pas dan handhygiëne toe.
 • Vervang het mondkapje als u het drie uur aaneengesloten hebt gedragen, als het vochtig is of zichtbaar verontreinigd is of als het aangeraakt of aangehoest is.
 • Doe het mondneusmasker af bij de elastiekjes en pas handhygiëne toe.
 • Gooi gebruikte mondneusmaskers direct weg; draag ze niet in de hals.

Zie ook de uitleg in afbeeldingen...

Dragen patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn ook een mondkapje?
Patiënten die opgenomen zijn, dragen géén mondkapje in hun kamer en op de afdeling . Als opgenomen patiënten buiten hun afdeling gaan, dan zetten zij een mondkapje op.

Dragen medewerkers van het Martini Ziekenhuis ook een mondkapje?
Iedereen die werkt in het Martini Ziekenhuis is verplicht een mondneusmasker te dragen:

 • in de publieke ruimtes (zoals centrale hal, gangen, trappen, liften en wachtkamers; NIET op de verpleegafdelingen);
 • als 1,5 meter afstand met een patiënt of collega niet haalbaar is.

Het Martini Restaurant, de Espressobar en de Food&Shop zijn gesloten voor patiënten en bezoekers. Het Martini Restaurant is alleen geopend voor medewerkers.

Patiënten en bezoekers die moeten wachten, kunnen terecht in het Martini Paviljoen (tegenover de receptie). Daar is tussen 9.00 en 17.00 uur een coffeecorner geopend. U kunt ook wachten in de binnentuin (toegankelijk vanuit het Paviljoen). 

De wachtkamers zijn aangepast met minder zitplaatsen en meer ruimte, er mogen niet teveel mensen tegelijk in de liften, bij kleine trappenhuizen is op- en neergaand verkeer gescheiden, medewerkers gebruiken andere ingangen dan patiënten en bezoekers en het aantal mensen in het ziekenhuis wordt gecontroleerd opgevoerd. Bij het verlenen van zorg waarbij 1,5 meter niet mogelijk is, gebruiken onze medewerkers waar nodig beschermingsmiddelen.

Alle patiënten die voor een opname naar het ziekenhuis komen, worden vooraf gescreend. Bij klachten worden deze patiënten getest op het coronavirus.

Daarnaast geldt de regel dat wij altijd de volgende patiënten testen: ouder dan 18 jaar die onder algehele narcose worden geopereerd en naar verwachting na de operatie langer dan één nacht in het ziekenhuis moeten blijven of (zeker of waarschijnlijk) na de operatie op de Intensive Care moeten liggen.

 

 

Voor wat betreft het coronavirus staat het Martini Ziekenhuis in direct contact met de ziekenhuizen in de regio, de GGD en het RIVM. We verplegen (mogelijk) besmette patiënten streng gescheiden van andere patiënten. In dit filmpje kun je zien welke voorbereidingen we nemen als we een besmette patiënt verzorgen.

Taxi’s zetten patiënten af voor de deur van de hoofdingang. Chauffeurs mogen niet mee naar binnen. In de hal van het ziekenhuis staan gastdames en gastheren klaar om patiënten verder te begeleiden in het ziekenhuis. Wanneer de taxi mensen komt halen, kan de taxi bellen met de receptie. Zij informeren de persoon in de hal dat de taxi er is. Waar nodig helpen we u met de begeleiding naar buiten. 

Op de website corona.steffie.nl legt Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een makkelijke manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. 

Vertegenwoordigers van bedrijven of leveranciers mogen niet naar het Martini Ziekenhuis komen als dat niet strikt noodzakelijk is. Is het bezoek noodzakelijk, dan screenen we bij de hoofdingang op klachten die het bij coronavirus passen. 

Alle bijeenkomsten met externe deelnemers of patiënten in het Martini Ziekenhuis gaan tot nader order niet door. We kijken waar mogelijk naar online alternatieven. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.