Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Vaccinatie tegen het coronavirus
  4. Zwangeren

Zwangeren

Vragen & antwoorden over coronavaccinatie bij zwangeren


1. Is het vaccin veilig als ik zwanger ben?

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap. U kunt zich dus veilig laten vaccineren met de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor zowel vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) als voor gezonde zwangere vrouwen. Hier vindt u meer informatie.

Als u zich laat vaccineren tijdens uw zwangerschap, wilt u dit dan melden bij Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen)? Deze organisatie doet onderzoek naar de ervaringen van zwangeren met coronavaccinatie.

2. Wat moet ik doen als ik tussen de eerste en tweede vaccinatie zwanger blijk te zijn?

U hoeft zich geen zorgen te maken. Er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. 

3. Als ik het vaccin heb gekregen en ik word zwanger, is mijn kind dan ook beschermd?

We weten dat antistoffen van de moeder tijdens de zwangerschap via de placenta naar het kind gaan. Daardoor worden baby’s geboren met antistoffen die ze hebben gekregen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.

4. Kan ik het vaccin nemen als ik van plan ben om zwanger te worden?

Ja, er is geen bezwaar tegen het nemen van het vaccin door mannen of vrouwen als zij een kinderwens hebben (Advies Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie, 22 april 2021).

5. Heeft het vaccin invloed op mijn vruchtbaarheid of vruchtbaarheidsbehandeling?

Nee, vaccinaties en vruchtbaarheid hebben geen invloed op elkaar.
Er is ook geen bezwaar tegen het nemen van het vaccin door mannen of vrouwen in de periode van een vruchtbaarheidsbehandeling. Het advies is wel om de timing van het nemen van het vaccin af te stemmen met je behandelend arts (Advies Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie, 22 april 2021).

6. Mag ik borstvoeding geven nadat ik gevaccineerd ben?

Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

7. Kan ik het vaccin nemen in combinatie met de pil of andere anticonceptiemiddelen?

Ja, dat kan. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. Omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op het afweersysteem en ook niet op de afweerreactie die het coronavaccin opwekt.

Meer informatie over het vaccin

Kijk voor meer informatie over de veiligheid van het vaccin op de website van de Rijksoverheid.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.