Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Vaccinatie tegen het coronavirus
  4. Zwangeren

Zwangeren

Vragen & antwoorden over coronavaccinatie bij zwangeren


1. Is het vaccin veilig als ik zwanger ben?

Studies geven geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we het op dit moment voor de zekerheid nog af. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren.

Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.

Ook zwangeren met beroepen waarbij een hoge en niet te vermijden blootstelling aan corona voorkomt en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen kunnen zich wel laten vaccineren. (Advies multidisciplinaire werkgroep: Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ 08-01-2021)

Als je je laat vaccineren tijdens je zwangerschap, vragen we je dit te melden bij Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen). Lareb verricht onderzoek naar de veiligheid van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

2. Wat moet ik doen als ik tussen de eerste en tweede vaccinatie zwanger blijk te zijn?

Je hoeft je geen zorgen te maken, er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we op dit moment voor de zekerheid af om tijdens de zwangerschap te vaccineren. Het advies is om na de zwangerschap de tweede vaccinatie te halen.

Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.

Ook als je een beroep hebt waarbij je veel met corona patiënten in aanraking komt en je volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komt kun je de tweede vaccinatie wel halen. (Advies multidisciplinaire werkgroep: Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ 08-01-2021)

Als je je laat vaccineren tijdens je zwangerschap, vragen we je dit te melden bij Lareb. Lareb verricht onderzoek naar de veiligheid van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

3. Zijn de vaccins bewezen veilig in combinatie met zwangerschap?

Voor alle coronavaccins geldt dat er weinig of helemaal geen zwangere vrouwen meededen met de onderzoeken die zijn uitgevoerd, voordat de vaccins op de markt werden toegelaten. Voor alle vaccins geldt dus dat we op dit moment erg weinig informatie hebben over de veiligheid van vaccinatie tijdens de zwangerschap.

4. Als ik het vaccin heb gekregen en ik word zwanger, is mijn kind dan ook beschermd?

We weten dat antistoffen van de moeder tijdens de zwangerschap via de placenta naar het kind gaan. Daardoor worden baby’s geboren met antistoffen die ze hebben gekregen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.

5. Kan ik het vaccin nemen als ik van plan ben om zwanger te worden?

Ja, dat is geen probleem, zolang je nog niet zwanger bent tijdens de vaccinaties. Als je achteraf toch zwanger bleek te zijn tijdens de vaccinaties, is dat geen reden om je zorgen te maken.

6. Heeft het vaccin invloed op mijn vruchtbaarheid of vruchtbaarheidsbehandeling?

Nee, vaccinaties en vruchtbaarheid hebben geen invloed op elkaar. Omdat er nauwelijks zwangere vrouwen meededen met de onderzoeken die zijn uitgevoerd, is het advies om na een coronavaccinatie een fertiliteitsbehandeling tot twee maanden na de laatste vaccinatie uit te stellen. Stellen mogen hier echter zelf een afweging in maken.
Afwegingen kunnen zijn:

  • bezorgdheid over het ontbreken van gegevens over de veiligheid van het vaccin, waardoor van vaccinatie wordt afgezien;
  • of juist de afweging dat het risico van vaccinatie klein lijkt en de gezondheidswinst groot, waardoor stellen wel kiezen voor vaccinatie.

Vrouwen die tot een risicogroep behoren door gezondheidsproblemen of werk wordt met nadruk geadviseerd zich wel te laten vaccineren.

Vrouwen en mannen die besluiten om zich te laten vaccineren maar ondanks counseling hun fertiliteitsbehandeling niet willen uitstellen, mogen behandeld worden.

Het is aan het stel zelf om te beslissen of zij een coronavaccinatie willen nemen. Als na counseling wordt besloten geen vaccin te nemen, mag de fertiliteitsbehandeling desondanks doorgaan.

7. Mag ik borstvoeding geven nadat ik gevaccineerd ben?

Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

8. Kan ik het vaccin nemen in combinatie met de pil of andere anticonceptiemiddelen?

Ja, dat kan. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. Omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op het afweersysteem en ook niet op de afweerreactie die het coronavaccin opwekt.

Meer informatie over het vaccin

Kijk voor meer informatie over de veiligheid van het vaccin op de website van de Rijksoverheid.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.