Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Vaccinatie tegen het coronavirus
  4. Reumapatiënten

Reumapatiënten

Vragen & antwoorden over corona-vaccinatie bij patiënten met  reumatische aandoeningen


1. Wordt een corona-vaccinatie bij patiënten met reumatische aandoeningen aanbevolen?

Jazeker! Het is niet zo dat patiënten met een reumatische aandoening een grotere kans hebben om corona te krijgen. Maar als u corona krijgt, kunt u wel ernstig ziek worden, met risico op restschade of restklachten. Daarom bevelen wij de vaccinatie van harte aan. Dat geldt extra voor patiënten met SLE, Sjögren of vasculitis. Deze patiënten hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van corona.

2. Zijn de corona-vaccins veilig voor patiënten met reumatische aandoeningen?

De coronavaccins zijn in het algemeen veilig, betrouwbaar en effectief. De vaccins zijn nog niet specifiek getest op patiënten met reumatische aandoeningen. Toch gaan we ervan uit dat het vaccin voor deze patiëntengroep veilig is, ook omdat het geen levend virus bevat. Van andere vaccinaties (zoals de griepprik of de prik tegen pneumokokken) weten we ook dat ze niet leiden tot bijvoorbeeld opvlammen van de reuma.

3. Zijn de corona-vaccins effectief voor patiënten met reumatische aandoeningen?

Er is geen reden om aan te nemen dat de vaccins minder effectief zijn voor patiënten met een reumatische aandoening, ook omdat vaccins voor andere infectieziekten bij deze patiëntengroep net zo effectief is als bij andere groepen.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Patiënten die rituximab hebben gehad, reageren de eerste vier maanden na het infuus waarschijnlijk onvoldoende op het vaccin; het is dus voor deze patiënten wenselijk dat zij het moment van een rituximab-infuus afstemmen met de behandelend reumatoloog
  • Patiënten die >10 mg prednison per dag gebruiken, reageren mogelijk ook minder goed op de vaccinatie

Meer informatie over het vaccin

Kijk voor meer informatie over de veiligheid van het vaccin op de website van de Rijksoverheid.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.