Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Vaccinatie tegen het coronavirus
  4. Nierpatiënten

Nierpatiënten

Vragen & antwoorden over corona-vaccinatie bij patiënten met nierziekten

1. Wordt een corona-vaccinatie bij nierpatiënten aanbevolen?

Jazeker! Het is niet zo dat patiënten met nierziekten een grotere kans hebben om corona te krijgen. Maar als u corona krijgt, kunt u wel ernstig ziek worden, met risico op restschade of restklachten. Daarom bevelen wij de vaccinatie van harte aan.

2. Zijn de corona-vaccins veilig voor nierpatiënten?

Het Moderna- en Pfizervaccin zijn inmiddels goedgekeurd en veilig voor nierpatiënten . Voor de andere vaccins is dit nog niet bekend, dat moet nog onderzocht worden. Uit het onderzoek kan blijken dat een bepaald vaccin minder geschikt is voor bepaalde groepen.

Goed om te weten is dat fabrikanten toestemming moeten vragen aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), voordat ze hun vaccin op de markt mogen brengen. Het CBG bekijkt samen met het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) of de vaccins goed werken en of ze veilig zijn. Pas daarna mogen ze worden gebruikt. Bovendien bevatten de vaccins die in Nederland worden gebruikt geen levend (verzwakt) virus, wat ze veilig maakt. Van andere vaccinaties (zoals griep en pneumokokken) weten we dat gebruik van deze vaccinaties ook niet leiden tot bijvoorbeeld verslechtering van de nierfunctie of het opvlammen van een auto-immuunziekte.

3. Zijn de corona-vaccins effectief voor nierpatiënten?

Er is geen reden om aan te nemen dat de vaccins minder effectief zijn voor nierpatiënten. Ook omdat vaccins voor andere infectieziekten bij deze patiëntengroep net zo effectief zijn als bij andere groepen.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Patiënten die rituximab hebben gehad, reageren de eerste vier maanden na het infuus waarschijnlijk onvoldoende op het vaccin; het is dus voor deze patiënten wenselijk dat zij het moment van een rituximab-infuus afstemmen met de behandelend nefroloog.
  • Patiënten die >10 mg prednison per dag gebruiken, reageren mogelijk ook minder goed op de vaccinatie.

Meer informatie over het vaccin

Kijk voor meer informatie over de veiligheid van het vaccin op de website van de Rijksoverheid.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.