Aan het laden
  1. Home
  2. Coronavirus: belangrijke informatie
  3. Vaccinatie tegen het coronavirus
  4. Mensen met diabetes

Mensen met diabetes

Vragen & antwoorden over coronavaccinatie bij diabetes


1. Ik heb diabetes. Mag ik het coronavaccin dan nemen?

Ja, het coronavaccin is veilig voor mensen met diabetes. Wij raden iedereen met én zonder diabetes aan zich te laten vaccineren.

2. Is de werking van het coronavaccin bij mensen met diabetes hetzelfde?

Het Pfizer vaccin werkt bij mensen met en zonder diabetes even goed. Ook het Moderna vaccin biedt goede bescherming voor mensen met diabetes. Of dat ook geldt voor het AstraZeneca vaccin is nog niet bekend.

3. Zorgt het coronavaccin voor schommelingen in de bloedsuiker?

Het kan weleens voorkomen dat door een vaccinatie (bijvoorbeeld de griepprik) de bloedsuikerspiegel tijdelijk even schommelt. Dat komt soms voor en is meestal tijdelijk. Het is dus zeker niet zo dat bij iedere vaccinatie de bloedsuiker gaat schommelen. Zeer waarschijnlijk geldt dat ook voor het coronavaccin. Goed om te weten is dat de nadelen van deze mogelijke schommeling niet opwegen tegen de bescherming die het vaccin biedt. Wij raden dus zeker aan om het coronavaccin te nemen.

4. Er zit suiker in het coronavaccin: mag ik het vaccin dan wel?

De hoeveelheid suiker in het vaccin is zo minimaal, dat dit in het niet valt bij de suiker die u bij een maaltijd binnen krijgt. Dit is dus zeker geen reden om het vaccin niet te nemen. Er wordt suiker aan het vaccin toegevoegd om het goed werkzaam te houden. Anders breekt het af bij het invriezen en ontdooien. Dit is heel normaal bij vaccins.

Meer informatie over het vaccin

Kijk voor meer informatie over de veiligheid van het vaccin op de website van de Rijksoverheid.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.