3. Terugroepactie slaapapneu apparaten Philips

Terugroepactie slaapapneu apparaten Philips

15-06-2021

Op 14 juni jl. kwam in het nieuws dat Philips slaapapneu- en beademingsapparaten terugroept vanwege gezondheidsrisico’s. Het gaat om de eerste generatie Dreamstations CPAP apparaten, die in de afgelopen vijf jaar zijn verkocht. Het advies van Philips is: gebruik het apparaat niet totdat er meer bekend is over de risico’s. De longartsen van het Martini Ziekenhuis sluiten zich aan bij dit advies.

Risico’s
Het advies om het apparaat niet te gebruiken komt omdat het schuim in de machine kan afbrokkelen in een warme en vochtige omgeving. De schuimdeeltjes kunnen leiden tot hoofdpijn, irritatie, ontsteking en ademhalingsproblemen. Er kunnen ook schadelijke gassen vrijkomen. Hiervan kunt u mogelijk last krijgen van hoofdpijn, irritatie, overgevoeligheid van de longen, misselijkheid en braken.

Voor mensen met een zeer ernstige vorm van slaapapneu die echt niet willen of kunnen stoppen, kan eventueel worden gekozen voor blijvend gebruik van het apparaat. Neem dan altijd contact op met uw behandelend arts om te overleggen. In de veelgestelde vragen leest u hier meer over.

Hoe verder?
Wij begrijpen dat dit zeer vervelend is voor de patiënten die gebruik maken van deze apparaten. Op dit moment is er helaas nog niks bekend over een eventueel alternatief. We houden intensief contact met onze leveranciers van de CPAP-apparaten. Philips werkt samen met hen aan een oplossing. Dit nieuwsbericht wordt aangevuld zodra er meer informatie is.

Contact
We snappen dat u vragen heeft over wat dit voor u betekent. We zorgen ervoor dat de informatie in dit bericht actueel blijft. Dat geldt ook voor de veelgestelde vragen. Op de website van Philips kunt u ook meer informatie vinden.
Wanneer u aanvullende vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Martini Ziekenhuis op telefoonnummer 050-5246414.