Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Specialistische bandwonden verpleegkundige opleiding landelijk erkend
Nieuws

Specialistische bandwonden verpleegkundige opleiding landelijk erkend

26-04-2021

Jaarlijks mag slechts een tiental studenten de specialistische verpleegkundige opleiding tot brandwondenverpleegkundige volgen. Rowena Hoeksma, Vera van der West en nog vier van hun collega’s van het brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis zijn net geslaagd. De opleiding kreeg recent erkenning van het College Zorg Opleidingen en heeft daarmee een landelijk erkend diploma. Dat is bijzonder omdat de drie Brandwondencentra in Nederland deze opleiding samen verzorgen.

Alles komt samen
‘In mijn werk zie ik mensen van 0 tot 100 jaar,' vertelt Rowena Hoeksma enthousiast. 'Dat maakt ons vak echt bijzonder. Ik werk zowel met kinderen en hun ouders, als met ouderen of mensen met psychische klachten. Je ziet het allemaal op het brandwondencentrum. Wij werken hier met verschillende specialisten samen: ieder heeft vanuit zijn of haar vak een eigen inbreng.’ Vera van der West, haar collega brandwondenverpleegkundige vult aan;  ‘De lijntjes zijn onderling heel kort: de chirurg, de diëtist, de fysiotherapeut en ja ook met de verpleegkundige. Wij hebben telefonisch ook veel contact met huisartsen of wijkverpleegkundigen als het gaat om advies over bijvoorbeeld wondverzorging van kleinere brandwonden. Het is speciale zorg en een specifieke opleiding is toch noodzakelijk. Met de extra kennis over o.a. medicatie toediening en behandelingen kun je echt het verschil maken.’ Rowena vult aan: ‘Bijzonder is ook dat patiënten vaak langere tijd bij ons verblijven en daarna ook nog terugkomen voor nazorg, dat maakt ook dat je een bijzondere band opbouwt.’ Pittig is de opleiding ook wel, want er wordt geleerd terwijl ze aan het werk zijn en ook nog onderzoek doen voor de studie.

Meer doen met kennis
Onderzoek doen is een belangrijk deel van de opleiding en ook heel belangrijk voor de drie Brandwondencentra. ’Met de kennis die we opdoen, verbeteren we de zorg en houden we ons zelf scherp’, licht Aagtje Mekkering toe. Als opleidingscoördinator is zij samen met haar collega Maria Wormmeester verantwoordelijk voor het theoretische deel van de opleiding. Vanuit de Martini Academie, de onderwijsafdeling en eigen wetenschappelijk instituut,  schreven zij het onderwijsprogramma en de beoordelingsvoorwaarden. ‘Bij de bestaande opleidingen ontbrak het echt aan de hele specifieke kennis, die maakt dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk en ook echt meer waarde heeft. Je kunt deze opleiding moeilijk bij een ander instituut onderbrengen’. De drie Brandwondencentra in Nederland (Groningen, Rotterdam en Beverwijk) hebben daarom, al sinds 2008, de handen in één geslagen. Elk curriculum is de opleiding verder ontwikkeld met nu de beloning van een CZO erkenning.

Daar doe je het voor
De erkenning van de CZO  maakt dat de opleiding nu volledig geaccrediteerd is. Dat geeft zowel patiënten, als professionals, als werkgevers het vertrouwen dat professionele zorg gewaarborgd is. Omdat de opleiding nu landelijk erkenning heeft en onderdeel is van de cluster met acute zorgopleidingen, zoals voor de spoedeisende hulp of intensief care, is het eenvoudiger om als verpleegkundige verkort andere specialistische opleidingen te volgen. Vera voegt daar nog aan toe: 'In mijn eerste zelfstandige bereikbaarheid dienst werd ik opgeroepen voor een IC patiënt met inhalatie letsel. Dan voelt het als een eer om direct aan de slag te kunnen en net dat beetje meer te betekenen voor deze patiënt.'

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.