Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

3. Speciale unit speelt in op specifieke zorgbehoefte kwetsbare ouderen

Speciale unit speelt in op specifieke zorgbehoefte kwetsbare ouderen

10-03-2022

Kwetsbare ouderen hebben vaker een complex ziektebeeld, vanwege de combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Dit kan de inschatting van de juiste behandeling lastig maken. Om nog beter in te kunnen spelen op deze specifieke zorgbehoefte, is in het Martini Ziekenhuis een geriatrische trauma unit (GTU) geopend. De unit is bestemd voor kwetsbare ouderen die via de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkomen met een trauma, bijvoorbeeld met een gebroken heup.

De totstandkoming van de GTU is een samenwerking tussen Geriatrie, Orthopedie, Chirurgie en de Spoedeisende Hulp. Orthopedisch chirurg Tom van Raaij: 'De zorg voor de kwetsbare oudere is meer dan een gebroken heup. Met de start van de GTU krijgt deze speciale patiëntgroep nu ook in het Martini Ziekenhuis de meest optimale zorg die ze verdient.' Het gaat om 70-plussers met een gebroken heup, 80-plussers met een trauma en ouderen tussen de 70 en 80 met een kwetsbare gezondheid.

Betere zorguitkomsten

Geriater Aafke van der Knaap: ‘Voorheen kwamen alleen 70-plussers met een gebroken heup in aanmerking voor geriatrische medebehandeling. Terwijl een 70-plusser met een breuk elders in het lichaam precies dezelfde problematiek kan hebben die bij een kwetsbare oudere hoort. Doordat dit nu wetenschappelijk is aangetoond, zijn de richtlijnen aangepast. Daarom wordt het oude Collum Care zorgpad (voor de behandeling van een gebroken heup) vervangen door het nieuwe zorgpad Geriatrische Trauma Patiënt, waaronder ook de GTU valt. Het sleutelwoord hierbij is multidisciplinaire zorg. Een mooie toevoeging aan de GTU zijn de plannen voor een huiskamer, om patiënten vanaf de eerste opnamedag geestelijk en lichamelijk in beweging te houden. Hierin werkt een vaktherapeut samen met vrijwilligers.

Samen voor de beste zorg

Wat de GTU in het Martini Ziekenhuis uniek maakt, is de samenwerking tussen Orthopedie, Chirurgie en Geriatrie. Ook de betrokkenheid van de geriater in het zorgpad is groter. Van der Knaap: ‘We behandelen niet alleen na de operatie, maar juist ook ervoor. Dit is nuttig omdat we dan ook kunnen adviseren over de meeste passende behandeling, of in sommige gevallen over niet behandelen.’ Ook is de geriatrische zorg op de GTU intensiever dan normaal. Een arts-assistent geriatrie neemt de zaalvisite over van de (orthopedisch) chirurg zodra dat kan. Binnen het team zijn een diëtiste, fysiotherapeut, vaktherapeut en op indicatie alle andere paramedische en psychosociale disciplines betrokken. Van der Knaap: ‘Bovendien wordt de samenwerking gezocht met de verpleeghuizen in de regio om na te gaan hoe we in de toekomst de aansluiting tussen het ziekenhuis en de Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) kunnen optimaliseren.’