Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis groeit door en investeert in de toekomst
Nieuws

Martini Ziekenhuis groeit door en investeert in de toekomst

19-06-2019
Martini ziekenhuis gevel van buiten af

Vandaag publiceert het Martini Ziekenhuis het jaarverslag 2018. De vraag naar zorg in het Martini Ziekenhuis groeide het afgelopen jaar. Dit biedt kansen, maar we zien ook dat de druk op de bestaande capaciteit toe neemt. Om hier op in te spelen gebruikt het Martini Ziekenhuis zijn solide financiële basis om te investeren in zorg en personeel.

Vraagt naar zorg groeit

De afgelopen drie jaar groeide de vraag naar zorg in het Martini Ziekenhuis met ruim 11%. De groei valt onder andere te verklaren door het afstoten van basiszorg door het UMCG, demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, een toename van het aantal verwijzingen naar het Martini Ziekenhuis door huisartsen in de regio en de komst van de huisartsenpost eind 2017 op het terrein van het Martini Ziekenhuis. De groeiende vraag naar zorg in het Martini Ziekenhuis stelde de capaciteit, zoals het aantal beschikbare bedden, apparatuur en personeel, op de proef. Dit zorgde het afgelopen jaar in wisselende mate voor langere wacht- en doorlooptijden en hogere werkdruk voor het personeel.

Investeren in zorg en personeel

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘We willen de beste zorg leveren aan de inwoners van Groningen en omstreken. Onze goede financiële positie stelt het Martini Ziekenhuis in staat om te investeren. Zo kunnen we de zorg ook in de toekomst op een hoog niveau houden. In 2018 openden we 16 extra bedden in de kliniek, realiseerden we het Operatief Dag Centrum met drie extra operatiekamers, en besloten we om een derde MRi en CT-scan aan te schaffen. Het komend jaar breiden we de spoedeisende hulp uit van 16 naar 24 behandelkamers. Om dit te kunnen bemensen, besteden we veel aandacht aan ons personeelsbeleid. Het werven en opleiden van nieuwe medewerkers en behouden van onze huidige medewerkers heeft prioriteit. Het Martini Ziekenhuis is een aantrekkelijke werkgever. Het lukt nog altijd om vacatures te vervullen. Daarbij werken we zo veel mogelijk samen met andere zorgaanbieders in de regio.’

Financiën

Het ziekenhuis kijkt terug op een jaar waarin de financiële basis verder is versterkt. De vraag naar zorg in het Martini Ziekenhuis groeide met 3%. Dit is in lijn met de afgelopen jaren en verwachtingen voor de toekomst. In 2018 groeide de omzet van het Martini Ziekenhuis naar ruim 342 miljoen euro met een financieel resultaat van ruim 7 miljoen euro. Hans Feenstra: ‘Met een solvabiliteit van ruim 29% behoort het Martini Ziekenhuis tot de gezondere ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast is onze liquide positie ruim. Deze solide financiële basis stelt het Martini Ziekenhuis in staat om in te blijven spelen op het veranderende zorglandschap en invulling te geven aan haar regionale functie.’

Publicatiedatum: 15-04-2020 09:26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.