Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. 'Ik ben het meest dominee bij de kerstviering'
Nieuws

'Ik ben het meest dominee bij de kerstviering'

21-12-2020
Hilde Boekeloo Geestelijkverzorger

Aan de slag in de kerk? Misschien later. Dominee Hilde Boekeloo is voorlopig op haar plek in het ziekenhuis. 

Een bijzonder beroep heeft geestelijk verzorger Hilde Boekeloo. Ze staat patiënten bij die worstelen met zingeving en levensvragen. Dat is in coronatijd harder nodig dan ooit. In het Dagblad van het Noorden is afgelopen weekend een groot interview met haar verschenen.

“Ze is dominee. Maar zo stelt Hilde Boekeloo (29) uit Assen zich nooit voor aan de patiënten. Haar functie bij het Martini Ziekenhuis in Groningen is ‘geestelijk verzorger’, in de ruimste zin van het woord. Aan het bed praat ze met iedereen. Met gelovigen, van alle gezindten, en niet-gelovigen. Alle zieke mensen die worstelen met de situatie waarin ze zitten. Hoe kom ik hier doorheen? Gá ik het overleven? Zal ik die ruzie bijleggen? Tegenover mijn familie uitspreken wat ik jarenlang heb verzwegen?“ Geestelijke verzorging is in coronatijd harder nodig dan ooit.

Boekeloo doet het werk sinds 2016. Dit jaar was wel een heel bijzondere, toen in maart het coronavirus plots om zich heen greep en de ziekenhuizen werden overspoeld met Covid-19 patiënten. Ook in het Noorden moesten de ziekenhuizen alle zeilen bij zetten, vooral toen er patiënten uit de rest van het land werden opgevangen.

Mensen helpen is wel de voornaamste drijfveer van Boekeloo. Of ze dat ooit als dominee in de kerk zal doen? Ze is immers ook predikant? Ze durft het niet te zeggen. 'Meestal antwoord ik: Over tien jaar misschien. Maar dat zei ik vijf jaar geleden ook. Het wordt nooit korter. Tijdens mijn opleiding voor geestelijk verzorger zeiden studiegenoten al: Waarom ga je niet de kerk in? Daar heb je niet alleen maar ellende. Daar trouwen mensen en worden mensen gedoopt. Maar zoals ik al zei: ook in het ziekenhuis gebeuren mooie dingen. En ik hou van het in de samenleving zijn. Van de diversiteit en de verrassing in de ontmoetingen. In een kerkelijke gemeenschap heb je dat denk ik minder. Dan ben je meer met gelijken. En het vlugge heeft ook wat. Je bent een passant in iemands leven. Je loopt even samen op…'

Lees het hele artikel...

Gerelateerde nieuws-items

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.