Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Eerste patiënt op vernieuwde Intensive Care Martini Ziekenhuis
Nieuws

Eerste patiënt op vernieuwde Intensive Care

22-07-2021

Een warm welkom voor de eerste patiënt. Donderdagmiddag was het zo ver… de eerste patiënt kan terecht op de vernieuwde Intensive Care. Vanaf nu is de nieuwe ruimte in gebruik genomen. Daarmee heeft het Martini Ziekenhuis, naast de acht huidige IC-bedden, nu ook acht keer een 1-persoons gesluisde kamer. Een goede ontwikkeling ook voor de opvang van COVID-patiënten nu en in de toekomst.

Een opname op de IC kan gepland zijn, bijvoorbeeld omdat je een ingrijpende operatie moet ondergaan. Maar het kan ook gaan om een onverwachte opname, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of door een andere acuut ontstane levensbedreigende situatie. De patiëntkamers zijn ingericht met de nieuwste inzichten. Zo heeft elke kamer een eigen sluis zodat patiënten in isolatie verzorgd kunnen worden.

Iepie Plagge en Hank Nannenberg staan in in de nieuwe Intensive Care.

Iepie Plagge manager Medium Care/ Intensive Care en unithoofd  Intensive Care Hank Nannenberg zijn trots: ’Super trots zelfs, op al die mensen die hier zo hard gewerkt hebben. Van de mensen van bevoorrading, die elke keer weer zorgen dat alles op de juiste plek komt. Onze eigen collega’s van het team die gemotiveerd aan de slag gaan met de inrichting van de nieuwe IC en onder tussen ook gewoon doorwerken. En natuurlijk de bouwers die in georganiseerde chaos tot zo’n mooi resultaat komen. In relatief korte tijd is er heel veel werk verzet. In september vorig jaar zijn we gestart met denken over een nieuwe IC. In januari dit jaar ging de sloophamer er in en nu kunnen we onze patiënten hier ontvangen. De nieuwe inrichting maakt ook op- en af schalen eenvoudiger, bijvoorbeeld voor COVID-zorg.  Kortom klaar voor de toekomst…

‘Het is heel fijn dat we onze patiënten in deze nieuwe omgeving kunnen ontvangen, er is meer werkruimte om het bed, de inrichting is afgestemd op de manier van werken van nu. Het is ook prettig voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben en hun naasten dat er nu meer privacy is. De inrichting alleen al geeft rust en overzicht. En dat maakt het werken voor de collega’s natuurlijk ook aangenaam,’ licht Hank Nanneberg toe.

 

Op de IC houden verpleegkundigen voortdurend toezicht op de patiënten. Hierbij gebruiken zij verschillende apparatuur. Zo houden ze onder andere hartslag, bloeddruk en ademhaling nauwlettend in de gaten. In de nieuwe situatie is er vanuit de centraal post direct zicht op de patiëntkamers. ‘Heerlijk, het is hier zo lekker licht, met mooi grote ramen.’ Jeanet Stiekema en Willeke van de Klippe werken als verpleegkundige op de Intensive Care. ‘Het is ook heel fijn dat nu boven elk bed een vaste tillift hangt, dat maakt het werk lichter voor ons en is ook prettiger voor de patiënt. Doordat we nu ook een centrale post hebben, is het ook makkelijker om samen te werken met andere collega’s.

 

 

 De zussen Ria en Ina Folkers werken beide op de Intensive Care als afdelingsassistent. Zij kennen de inhoud van elke kast in elke kamer op de afdeling. Zij zorgen er voor dat verpleegkundigen zich volledig kunnen richten op de zorg van hun patiënt. Als er acuut medicijnen gehaald moeten worden in de centrale apotheek stappen zij op hun step en rijden het ziekenhuis door. Nu zitten ze even in de nieuwe koffiekamer. ‘Ja het is vast even wennen, waar alles staat, maar dat heb je ook zo in de smiezen’. De zussen glimlachen erbij. ‘Ja, werken op de nieuwe Intensive Care, wij hebben er wel zin in…’.

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.